Verschillende artiesten, waaronder Koen Wauters, Niels Destadsbader, Laura Tesoro en Jef Neve, ondertekenden de open brief.
Volledig scherm
Verschillende artiesten, waaronder Koen Wauters, Niels Destadsbader, Laura Tesoro en Jef Neve, ondertekenden de open brief. © Belga/VTM/Getty/Belga

Misnoegde artiesten schrijven open brief aan regering-Jambon: “Niemand is gebaat met cultuur die enkel toegankelijk is voor een elite”

De cultuursector trekt verder ten strijde tegen de besparingen van de regering-Jambon. In een open brief uiten verschillende artiesten, waaronder Koen Wauters, Niels Destadsbader en Philippe Geubels, hun verontwaardiging. De Vlaamse regering wil gemiddeld 6 procent besparen op een globale pot van 3 miljard subsidies. In totaal gaat het om een operatie van 180 miljoen euro. “Niemand is gebaat met cultuur die enkel toegankelijk is voor een elite”, zo staat in de brief te lezen.

87 reacties

  • Yvan Lissens

    4 jaar geleden
    Als een kunstenaar rijk wil worden dan doet hij dat maar op zijn eigen manier en niet op de kostenvan de maatschappij. Als je niet genoeg verdient dan heb je waarschijnlijk de verkeerde carriere gekozen en is het tijd om iets anders te gaan doen, er zijn knelpuntberoepen genoeg.
  • Gino Denil

    4 jaar geleden
    Fiscale aftrek voor ondernemers die bij kunstenaars met een sterrenrestaurant gaan eten. Toch ook subsidiëren op kosten van de belastingbetaler. Voor culinaire artiesten die er al geraakt zijn. Het gelegaliseerde zwartwerk in de horeca zonder sociale bijdragen. Subsidiëring voor goed draaiende zaken die vaak fiscaal frauderen. Jambon bespaart niet. Hij wil selectief ideologisch subsidiëren. Dat ze dan de belastingen ook maar selectief rechts innen. Anderen kunnen dan zichzelf wel behelpen.
  • jaen court

    4 jaar geleden
    Jullie zouden beter protesteren tegen die ettertjes die afspreken om winkels te gaan plunderen en de stad willen afbreken op die manier komt er geld vrij dat terug besteed kan worden aan bvb cultuur ipv beveiliging van onze winkels en de mensen zelf niet te vergeten !
  • Ludwig Vanleeuwen

    4 jaar geleden
    Zorg eerst dat je gewoon werk hebt, en beoefen je "kunsten" als hobby. Als je goed bent, kan je al eens gratis exposeren of optreden. En als je succes hebt, kan je overwegen om te stoppen met je ander werk. Geen subsidies nodig en trots dat je selfmade man bent. Geen succes? Dan ben je verkeerd bezig!
  • Gilbert Vermeersch

    4 jaar geleden
    Subsidies zijn te dikwijls weggesmeten geld. Ook zo voor vele rare middenveld organisaties. Schoon schip maken komt de echt werkende ten goede. Er moet nu eenmaal bespaard worden na jaren van “overvloed.” Een zelf bedruipende artiest worden bestaat uit 10% talent en 90% hard werken.. en werken is er voor sommigen te veel aan.