Direct naar artikelinhoud
Impeachtmentonderzoek

Trump suggereert in interview dat hij hoopt op impeachment: ‘Ik wil een proces’

Amerikaans president Donald Trump.Beeld AP

Amerikaans president Donald Trump heeft in een telefonisch interview op Fox News gesuggereerd dat hij hoopt op impeachment. ‘Ik wil een proces’, aldus Trump.

Het overgrote deel van het 53 minuten durende interview was een uithaal van Trump naar het impeachmentproces. Vorige week zijn in het Amerikaanse congres openbare hoorzittingen van start gegaan, die duidelijk moeten maken of Trump zijn Oekraïense ambtsgenoot Volodimir Zelenski onder druk zette om een onderzoek in te stellen naar zijn rivaal Joe Biden en diens zoon Hunter.

Die hoorzittingen verlopen niet eerlijk, meent Trump. In het interview verwijst hij naar de getuigenis van David Holmes, politiek adviseur aan de Amerikaanse ambassade in Oekraïne. Die beweerde dat hij had gehoord hoe Trump in een telefoongesprek met de Amerikaanse ambassadeur voor de EU polste naar onderzoeken naar zijn politieke rivalen. “Ik garandeer je dat dat gesprek nooit heeft plaatsgevonden”, aldus Trump.

Getuigen

Het is een doorn in het oog van de president dat de Republikeinen tijdens de hoorzittingen geen getuigen kunnen oproepen. “Wij willen de klokkenluider oproepen”, aldus Trump. “Maar weet je wie ik als eerste getuige wil? Want eerlijk, ik wil een proces.”

Na een verbaasde tussenkomst van interviewer Brian Kilmeade ging Trump hier niet verder op in, maar door te zinspelen op een proces zegt Trump eigenlijk dat hij ‘geïmpeacht’ wil worden. Daarna volgt immers de tweede fase van de afzettingsprocedure, de ‘trial’, die plaatsvindt in de Senaat.

Een proces zou Trump in staat stellen de klokkenluider te laten ondervragen, maar ook Adam Schiff, de voorzitter van de inlichtingencommissie die het impeachmentonderzoek leidt en die er in het Fox-interview hard van langs kreeg.

Twitter bericht wordt geladen...