Direct naar artikelinhoud
Extreemrechts

Parket opent onderzoek naar Hitlergroet in Fort van Breendonk

Breendonk.Beeld a

Het parket van Mechelen start een onderzoek naar een Hitlergroet in het Fort van Breendonk. Vlaams Belang distantieert zich intussen van de daders en sp.a vraagt dat het Vlaams Parlement de commissie ter bestrijding van radicalisering bijeenroept. ‘Er moet iets gebeuren tegen al die ranzigheid.’

Deze zomer bracht de Vlaamse afdeling van de extreemrechtse groep Right Wing Resistance een bezoek aan het Fort van Breendonk. Daar brachten de nazi’s onder de bezetting meer dan 3.590 verzetslieden, politieke gevangenen en Joden onder. Een van de leden van de groep, G. V., bracht bij het bezoek deze zomer een Hitlergroet uit.  

Lees ook:

Extreemrechtse groep brengt Hitlergroet in nazikamp Breendonk, waar honderden mensen het leven lieten

De Morgen verneemt dat het parket van Mechelen een onderzoek gestart is. Het gaat om een opsporingsonderzoek naar mogelijke feiten van aanzetten tot haat en/of negationisme in het Fort van Breendonk. Er is vrijdagavond ook een klacht over het incident binnengekomen bij politiezone Mechelen Willebroek.

Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken benadrukt intussen dat G. V. sinds juli uit de partij is gestapt. G. V. plaatste toen een boos bericht op Facebook. Hij zou door verschillende Vlaams Belangers zijn gevraagd om de banden met Right Wing Resistance te verbreken, als hij nog binnen de partij wou blijven. Daarop heeft hij zelf beslist om zich terug te trekken uit “heel die Vlaams Belang nest”, zoals G. V. op Facebook schreef. Op Twitter zei Van Grieken nog dat de partij zich in het verleden al meermaals van dat “zelfde groepje idioten” heeft gedistantieerd. Hij refereert daarmee naar de ‘Mars op Brussel’, een mars die moest doorgaan tegen het cordon sanitaire. Vlaams Belang wou daar toen niks mee te maken hebben. De stad Brussel verbood die betoging uiteindelijk.  

Twitter bericht wordt geladen...

Kamerlid voor Vlaams Belang Dries Van Langenhove, die eerder deze week veel stof deed opwaaien met een uitspraak waarin hij een schoolbezoek aan Breendonk “een flinke dosis zelfhaat” noemde, reageerde op Twitter op het nieuws over de nazigroet. Hij noemt die “moreel verwerpelijk”, maar tegelijkertijd is het nieuws volgens hem een operatie om hem te beschadigen. In verschillende tweets komt hij met een complottheorie. “Dit is zo moeilijk te vatten dat een mens bijna zou gaan denken dat staatsveiligheid of de media deze idioten heeft betaald om de rechterzijde te beschadigen. Een tactiek die vaak wordt toegepast. Verdacht.”

Twitter bericht wordt geladen...

Vlaams parlementslid voor sp.a Hannelore Goeman heeft intussen parlementsvoorzitter Liesbeth Homans (N-VA) aangeschreven, met de vraag om de Commissie voor de bestrijding van gewelddadige radicalisering opnieuw samen te stellen. De commissie bestond vorige legislatuur al en had vooral aandacht voor moslimradicalisering. Goeman maakt zich zorgen over extreem-rechts en verwijst daarbij naar het incident in Breendonk, maar ook naar de onthulling in De Morgen over Belgen op het neo-nazi-forum Iron March en de brand in het asielcentrum in Bilzen

G. V., die een Hitlergroet maakte in Breendonk, is een van de mensen die na de brand in Bilzen een aangebrande mening op Facebook plaatste. “Die had beter gewacht tot ze erin zaten”, schreef G. V.

“We moeten dringend het werk van de commissie verder zetten en bekijken welke specifieke bijkomende maatregelen er moeten komen in de strijd tegen extreem-rechts extremisme”, zegt Hannelore Goeman (sp.a). “Er moet iets gebeuren tegen al die ranzigheid.”

Open Vld sluit zich alvast aan bij de vraag van sp.a. “Het is belangrijk dat we de resolutie met 55 voorstellen en het actieplan dat in de vorige legislatuur is opgesteld, goed blijven opvolgen”, zegt Vlaams parlementslid Tom Ongena.

Maar de Vlaamse liberalen vinden ook dat de opdracht van de commissie moet worden uitgebreid. Zo moet de commissie zich ook kunnen buigen over extreemrechtse radicalisering. “De brand in Bilzen, de Hitlergroet in Breendonk, het protest van Vlaams Belang tegen een schoolbezoek aan datzelfde kamp, de vernieling van een Joods gedenkmoment in Gent... Deze reeks van racistische, xenofobe en antisemitische incidenten wijst op een toenemende radicalisering in onze samenleving. Onze democratische vrijheden komen onder druk en dan moet het parlement, het hart van onze democratie, actie ondernemen”, aldus Ongena.