Direct naar artikelinhoud
Lanaken

Wereldprimeur: veiling van ongeboren toppaarden in Limburg

Limburgse paardenfokkers doen zich wereldwijd opmerken met een online veiling van alleen paardenembryo's. En niet de eerste de beste.

Twitter bericht wordt geladen...

"We hebben een selectie gemaakt van de allerbeste genen van springpaarden die je in de wereld kan vinden", vertelt Tom Lemmens van Stoeterij Studbook Zangersheide uit Lanaken aan VRT Nieuws.

De embryo's zijn ingeplant bij draagmerries omdat fokkers hun prijsbeesten liever niet zwanger zien rondlopen. Enkele dagen na de bevruchting worden de embryo's met een speciale spoeltechniek verwijderd voor ze zich in de baarmoeder hebben kunnen nestelen. De geveilde veulens worden in het voorjaar van 2017 geboren.

Tienduizenden euro's

Het Belang van Limburg meldt dat Zangersheide in augustus ook al eens twee embryo's verkocht tijdens een veiling met dieren die al geboren waren. Er werd toen afgeklopt op 34.000 en 50.500 euro, maar bij de nieuwe veiling gaat het echter uitsluitend om embryo's.

Lemmens zegt nog dat er veel interesse is voor de veiling, die gisteren startte en nog loopt tot maandagavond. "Vooral Europeanen doen een bod, maar ook de VS en Brazilië tonen zich geïnteresseerd."