Direct naar artikelinhoud
VS

Michael Bloomberg stapt in presidentsrace: ‘We kunnen ons geen vier extra jaren Trump veroorloven’

Michael Bloomberg stapt in presidentsrace: ‘We kunnen ons geen vier extra jaren Trump veroorloven’
Beeld AFP

Miljardair en voormalig burgemeester van New York Michael Bloomberg wil de Amerikaanse president Donald Trump uitdagen bij de verkiezingen in 2020. De Democraat heeft aangekondigd officieel deel te nemen aan de presidentiële voorverkiezingen van zijn partij.

“It takes two to tango and eighteen to hold a Democratic Convention.” Dat moet Michael Bloomberg (77) hebben gedacht toen hij zich gisteravond officieel kandidaat stelde voor de race richting het Witte Huis. Net als vier jaar geleden deed de voormalige burgemeester van New York lang geheimzinnig over een mogelijke kandidatuur. Meer zelfs, de oud-burgemeester van New York verklaarde afgelopen maart nog dat hij zich niet verkiesbaar zou stellen voor de race naar het Witte Huis in 2020.

Vier jaar geleden besliste Bloomberg uiteindelijk om niet als onafhankelijk kandidaat deel te nemen. Nu wil hij de Democratische nominatie in de wacht slepen. “Ik doe een gooi naar het presidentschap om Trump te verslaan en de Verenigde Staten herop te bouwen. We kunnen ons geen vier extra jaren van Trumps roekeloze acties veroorloven.”

50 miljard euro

De oud-burgemeester mengt zich rijkelijk laat in de campagne om het Democratische ticket. De zeventien andere kandidaten voeren al een tijd campagne – sommigen wierpen ondertussen zelfs al de handdoek. De voorverkiezingen waarin de democraten hun kandidaat voor de presidentsverkiezingen in november 2020 bepalen, beginnen begin in februari in Iowa.

Bloombergs aankondiging is slecht nieuws voor voormalig vicepresident Joe Biden, tot voor kort koploper. Biden ziet zijn positie als de belangrijkste centrumkandidaat door de komst van Bloomberg ondergraven worden. Andere prominente Democratische kandidaten zijn de linkse senatoren Elizabeth Warren en Bernie Sanders, die zich herhaaldelijk verzetten tegen de superrijken zoals Bloomberg.

Bloomberg staat in de toptien van rijkste Amerikanen, met een vermogen van ongeveer 50 miljard euro. Daardoor kan hij veel geld in een campagne steken zonder afhankelijk te worden van geldschieters. Dat bleek al snel: volgens Advertising Analytics heeft Bloomberg verspreid over 21 staten al voor in totaal 31 miljoen dollar (28 miljoen euro) aan advertentieruimte gekocht. Nooit heeft een presidentskandidaat meer aan tv-spots besteed.

Twitter bericht wordt geladen...