"Onbegrijpelijk dat Open Vld onderhandelingspositie Vlamingen verzwakt"

door
Belga
Leestijd 2 min.

N-VA-ondervoorzitter Lorin Parys vindt het "onbegrijpelijk" dat de Vlaamse liberalen de onderhandelingspositie van de Vlamingen verzwakken en die van de PS versterken op zo'n cruciaal ogenblik. Hij reageert daarmee op de forse uitspraken die Vlaams minister Bart Somers (Open Vld) eerder op de dag deed over de positie van N-VA in de federale onderhandelingen. Parys is nu vooral benieuwd naar de draagwijdte van Somers' uitspraken binnen zijn partij. Somers stelde vanmiddag dat het voor hem klaar en duidelijk is dat N-VA geen federale verantwoordelijkheid wil nemen en in de oppositie wil gaan zetelen. "Zij hebben een traject en een geschiedenis van het weglopen van hun verantwoordelijkheid op federaal vlak", klonk het fors. Je kan die woorden zo interpreteren dat Somers het pad effent voor een paarsgroene coalitie, zonder N-VA.

Het is N-VA-ondervoorzitter Parys niet ontgaan dat ook federaal minister Maggie De Block (Open Vld) dit weekend in de Franstalige pers haar pijlen richtte op zijn partij. "Het is mij wel duidelijk dat daar iets georchestreerd achter zit", aldus Parys. Vorige week nog zei Parys nauwelijks te kunnen geloven dat Open Vld voor een linkse paarsgroene regering zou kiezen. "Ik ben nu benieuwd naar de draagwijdte van Somers' woorden. Hij stapt mee in het verhaal van Paul Magnette, de PS en Ecolo. In hoeverre wordt dit gedragen door de basis bij Open Vld?"

Het is voor de N-VA'er ook onbegrijpelijk dat de liberalen de onderhandelingspositie van de Vlamingen verzwakken en die van de PS versterken op zo'n cruciaal ogenblik. "Mocht Open Vld neen zeggen tegen paarsgroen, dan kan Magnette enkel voor paarsgeel kiezen", aldus Parys. "Het is onze bedoeling het federaal regeerakkoord te enten op het Vlaams akkoord en de locomotief richting Noord-Europa te laten rijden. Somers geeft vandaag stoom aan Magnette en de Franstaligen om die naar Zuid-Europa te laten vertrekken. De voorstellen van Magnette zijn niet goed voor de Vlamingen. Ze zetten de schulden- en uitgavenkraan helemaal open."

Daarom is het voor Parys belangrijk "dat we samen aan een zeel trekken in het belang van de Vlamingen. Ik hoop dat we vanaf morgen terug met Open Vld kunnen onderhandelen over een federaal regeerakkoord in het verlengde van het Vlaamse", besluit hij.

bron: Belga