Verkiezingen Hongkong: Pro-democratisch kamp veegt de vloer aan met pro-Pekingpartijen

Aanhangers van een pro-democratische kandidaat vieren de overwinning in Hongkong. © Belga

Met een recordopkomst en stevige winst voor het pro-democratische kamp heeft de bevolking in Hongkong haar steun betuigd aan de protestbeweging.

Officiële resultaten worden pas maandag in de loop van de dag lokale tijd bekendgemaakt, maar uit voorlopige resultaten blijkt dat de prodemocraten 344 van de 452 zetels binnenhalen, terwijl de pro-Pekingpartijen het moeten stellen met 58 zetels. 41 zetels gaan naar onafhankelijke partijen. De resultaten voor 9 zetels zijn nog niet bekend, schrijft de South China Morning Post.

Bij de vorige verkiezingen haalden de pro-Pekingpartijen nog ongeveer driekwart van de zetels binnen. De pro-democraten halen nu een meerderheid in 17 van de 18 districtsraden, terwijl ze eerder overal in de minderheid waren.

Voor het eerst in maanden waren zondag in de Chinese stadstaat geen betogingen. In plaats van te betogen, trok de bevolking massaal naar de stembureaus. Een recordaantal van 70 procent van de bevolking bracht zijn stem uit.

Vier jaar eerder daagde in totaal 47,01 procent van de stemgerechtigden op. Toen trokken 1,467 miljoen van de zowat 3,1 miljoen stemgerechtigde Hongkongers op de verkiezingsdag naar de stembus, nu waren dat er op 2,94 miljoen op 4,13 miljoen stemgerechtigden. De stemming verliep zonder geweld, al waren aan elk stembureau politie-eenheden ingezet.

De districtsraden waarvoor zondag gestemd kan worden, beschikken amper over macht. Maar omdat het de jongste tijd tot steeds gewelddadigere botsingen tussen de politie en radicale betogers kwam, overstijgt deze verkiezing het lokale belang.

De protesten in Hongkong zijn tegen de regering gericht, tegen het als brutaal beschouwde politieoptreden en tegen de groeiende invloed van de communistische leiding in Peking in de voormalige Britse kroonkolonie. Hongkong wordt volgens het principe ‘één land, twee systemen’ autonoom bestuurd onder de soevereiniteit van China.

De leider van Hongkong wordt aangewezen door een raad die in feite onder controle van Peking valt. In de legislatuur worden voor ruim de helft van de zetels verkiezingen gehouden.

Chinese minister: ‘Hongkong blijft deel van China’

Hongkong ‘blijft deel van China’, wat de uitslag van de verkiezingen van ook zal zijn. Dat heeft de Chinese minister van Buitenlandse Zaken Wang Yi maandag gezegd. Bij die verkiezing lijken de prodemocratische partijen de grote winnaar te worden, blijkt uit de voorlopige resultaten.

Wang roept op om de definitieve resultaten af te wachten. ‘Wat er ook gebeurt, Hongkong blijft een deel van China, waarvan het een speciale administratieve regio is’, klinkt het. ‘Elke poging om chaos in Hongkong te zaaien of de welvaart en stabiliteit te ondermijnen, is gedoemd te mislukken.’

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content