Direct naar artikelinhoud
Natuur

Aantal natuurinspecteurs voorbije tien jaar met kwart gedaald

Aantal natuurinspecteurs voorbije tien jaar met kwart gedaald

Het aantal natuurinspecteurs is de laatste tien jaar fiks gedaald. Vlaams parlementslid Mieke Schauvliege (Groen), die de cijfers opvroeg, noemt ‘de toestand stilaan onhoudbaar’.

De natuurinspectie van het Vlaams Agentschap Natuur en Bos kijkt toe op de naleving van de natuurwetgeving: omtrent de bossen, wildbeheer, openbare visserij of natuur. In 2009 waren 35 inspecteurs actief, tien jaar later zijn ze nog met 27. Dat blijkt uit cijfers die Schauvliege opvroeg bij minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA). 

Ook het aantal voltijdse equivalenten dat voor de dienst werkt, neemt af: van 45 naar 33. De huidige inspecteurs nemen bijgevolg een steeds groter terrein voor hun rekening. Voor heel Limburg zijn er bijvoorbeeld drie inspecteurs.

Tegelijk steeg het aantal meldingen van inbreuken in die periode met 40 procent en daalde het aantal processen-verbaal met 42 procent. Natuurpunt klaagde dat eerder aan. Volgens hen wordt het onmogelijk om daders op heterdaad te betrappen.

Volgens Schauvliege gaan daders driester en georganiseerder te werk. Ze verwijst naar de dood van wolvin Naya, die wellicht bewust werd gedood. “Wij roepen minister Demir op het aantal natuurinspecteurs uit te breiden. Inzetten op efficiëntie of het samenvoegen van diensten zal niet voldoende zijn, want ook bij milieu-inspectie is de toestand heel ernstig (ook daar werd de afgelopen jaren bespaard terwijl het aantal meldingen toenam, PG).”