Direct naar artikelinhoud
Verkeer

620.000 auto’s niet meer welkom in Antwerpen en Gent door lage-emissiezone

620.000 auto’s niet meer welkom in Antwerpen en Gent door lage-emissiezone
Beeld Laenen

619.362 ingeschreven wagens moeten over een dikke maand aan de kant blijven als op 1 januari Gent een lage-emissiezone (LEZ) instelt en Antwerpen de regels voor vervuilend verkeer strenger maakt. Dat blijkt uit cijfers van de automobilistenvereniging VAB.

De gevolgen bleven al bij al beperkt toen Antwerpen in 2017 als eerste stad een LEZ invoerde. Zowat 180.000 dieselrijders – wagens die veelal voor 2005 van de band rolden – bleven beter uit de binnenstad, op risico van een boete van 150 euro. 

De regels worden nu strenger: zowel in Antwerpen als in Gent mogen vanaf 1 januari geen diesels van categorie Euro 0 tot 4 – van 2009 of ouder – meer rijden in de LEZ. Volgens die criteria zijn er in Vlaanderen nog 619.362 auto’s ingeschreven, blijkt uit een studie van de VAB. 

De VAB deed een rondvraag bij Vlaamse steden en gemeenten. Zestien ervan – onder meer Leuven, Hasselt, Kortrijk, Aalst, Oostende en Mechelen – overwegen ook een LEZ-zone in te stellen. “Dit soort regels mag niet holderdebolder ingevoerd worden”, zegt VAB. “Heel wat mensen hebben niet het geld voor een nieuwe wagen, en aan laadpalen voor propere elektrische wagens is er in steden een groot gebrek.”