Direct naar artikelinhoud
Epstein

Prins Andrew verdwijnt verder uit beeld, Queen Elizabeth schrapt verjaardagsfeest

Prins Andrew maakt vrijdag een tochtje te paard met zijn moeder (tweede van rechts) bij Windsor castle.Beeld Reuters

Koningin Elizabeth heeft een groot feest voor de zestigste verjaardag van haar zoon Andrew (in februari) geannuleerd. Het is de jongste vernedering voor de in opspraak geraakte prins. Ondertussen blijft het afzeggingen en opzeggingen regenen van liefdadigheidsinstellingen die jarenlang met de prins hebben samengewerkt.

Er was al jaren ophef over Andrews langdurige vriendschap met miljardair Jeffrey Epstein, die in 2008 in Florida tot een gevangenisstraf van anderhalf jaar was veroordeeld wegens seksueel misbruik van minderjarige meisjes. De prins zou bij zijn vriend Epstein ook wel eens seks met een minderjarige vrouw hebben gehad. Na de vrijlating van Epstein in 2010 logeerde de prins bij hem en de twee bleven bevriend. 

Dat werd erg pijnlijk toen Epstein afgelopen zomer opnieuw door justitie werd vervolgd, ditmaal in New York wegens zwaardere aanklachten over een pedofiel seksnetwerk dat hij zou runnen. Epstein pleegde in augustus in een cel in New York zelfmoord. Andrew wilde zijn naam zuiveren en alles rechtzetten in een interview met de BBC. Hij heeft alle beschuldigingen over seks met een minderjarige tegengesproken, maar kwam niet geloofwaardig over. 

Geschrapt

Andrew is tot dusver al afgetreden als beschermheer van drie instellingen, zeven anderen hebben hem uit eigen beweging geschrapt. Ook instellingen waar zijn jongste dochter Eugenie bij betrokken is, zoals de Anti-Slavery Collective, staan nu onder druk. Er worden wederom vraagtekens gezet bij de reislust van ‘Air Miles Andy’, die sinds 2014 dertig buitenlandse reizen heeft gemaakt voor zijn stichting Pitch@Palace, wat alleen al aan beveiliging een kwart miljoen pond heeft gekost.

De affaire heeft ook aangetoond dat de verhoudingen in het paleis zijn veranderd. Vooral kroonprins Charles blijkt te hebben aangedrongen op het ‘ontslag’  van zijn jongere broer door de vorstin. Charles lijkt nu de touwtjes in handen te hebben.