Direct naar artikelinhoud
Federale formatieVideo

▶ Bart De Wever (N-VA): ‘Open Vld heeft ons in de rug geschoten’

Bart De Wever (N-VA).Beeld Tim Dirven

N-VA-voorzitter Bart De Wever vindt dat Open Vld “met een georkestreerde aanval” zijn partij “in de rug heeft geschoten”. De uitspraken van Bart Somers gisteren betekenen voor informateur Paul Magnette (PS) ook een “geweldig cadeau”, aldus De Wever voor aanvang van het N-VA-partijbureau vanochtend. 

Bekijk nu: De Wever kritisch voor Open Vld

Video wordt geladen...

Er zit duidelijk ruis op de lijn tussen de twee Vlaamse coalitiepartners N-VA en Open Vld. De Vlaams-nationalisten pikken de uitspraken van Bart Somers bij VTM Nieuws gisteren duidelijk niet. Somers had verklaard dat “zelfs een blinde kan zien dat de N-VA naar de oppositie wil en federaal geen verantwoordelijkheid wil nemen”. Bovendien heeft de N-VA volgens de Vlaamse minister van Inburgering “een traject en een geschiedenis van het weglopen van hun verantwoordelijkheid op federaal vlak”.

N-VA-voorzitter Bart De Wever reageert vanmorgen ‘not amused’ op Somers’ uitspraken en geeft aan dat zijn partij zich niet zomaar opzij zal laten zetten in de federale formatie. “Open Vld heeft ons met een georkestreerde aanval in de rug geschoten en Paul Magnette een geweldig cadeau gedaan”, zegt De Wever voor aanvang van het partijbureau in het Vlaams parlement aan VTM Nieuws. “Dit is dom en niet correct.”

Rutten: ‘Elke partij bepaalt eigen lijn’

Open Vld-voorzitter Gwendolyn Rutten reageerde op Twitter. “Elke partij bepaalt haar eigen lijn. Voor ons primeert de inhoud. We staan aan de kant van mensen die werken, gewerkt hebben en ondernemen.”

Twitter bericht wordt geladen...

Gisteren reageerde N-VA-ondervoorzitter Lorin Parys ook door een wesp gestoken. “Op een moment dat we twee weken niets gehoord hebben van Open Vld over de federale formatie, opent Maggie De Block de aanval in ‘La Libre’ ( ze zei dat er niet veel andere opties zijn dan een regenboogregering, red.) en Bart Somers op VTM. De sleutel ligt bij Open Vld. Zij kunnen zeggen dat paars-groen géén optie is. En dan kunnen de onderhandelingen met N-VA in alle ernst beginnen. Maar dat doen de Vlaamse liberalen dus niet.”