Direct naar artikelinhoud
Federale formatieUpdate

De Croo mildert, De Wever valt aan: weg naar federale regering is nog lang

Alexander De Croo (Open Vld).Beeld BELGA

Gaat Open Vld nu vol voor paars-groen? Vicepremier Alexander De Croo mildert de boodschap die Bart Somers gisteren uitstuurde, al slaat hij de deur niet toe. Tegelijk reageert N-VA-voorzitter Bart De Wever furieus. De weg naar een regering is nog lang.

Binnen de Open Vld-Kamerfractie wordt erg ongerust gereageerd op de uitlatingen van Somers gisteren. “Een blinde ziet dat N-VA haar verantwoordelijkheid niet wil opnemen”, zei die laatste. Daarmee stuurt hij de facto aan op regeren zonder de Vlaams-nationalisten. “Dit is een koerswending die niet was aangekondigd”, klinkt het intern. Lang niet iedereen is overtuigd. Onder meer fractieleider Egbert Lachaert en Vincent Van Quickenborne spraken zich telkens uit tegen een paars-groene coalitie.

Somers had dan wel de steun van voorzitter Gwendolyn Rutten, zijn boodschap was niet doorgesproken met de brede partijtop. Meer nog, Kortrijks burgemeester Vincent Van Quickenborne kreeg vorige maandag op het partijbureau nog een bolwassing van Rutten omdat hij in een interview in De Zondag onomwonden voor paars-geel had gepleit.

Bekijk nu

Video wordt geladen...

Bekijk

N-VA pikt gretig in op de uitlatingen van Somers. “Open Vld heeft met een georkestreerde aanval ons in de rug geschoten en Paul Magnette een geweldig cadeau gedaan”, zegt Bart De Wever deze ochtend voor de camera’s van de VRT. “Dit is dom en niet correct.” Opmerkelijk, want De Wever hield zich de voorbije weken steevast stil over de federale onderhandelingen. Nu hij zich in de debatten mengt wordt de druk maximaal verhoogt op Open Vld om paars-groen onmogelijk te maken.

De Wever benadrukt dat hij ernstige gesprekken voert met informateur Paul Magnette (PS). “Ik krijg nota’s en ik geef ook nota’s. Daaruit blijkt dat wij de belangen verdedigen van iedereen die werkt, spaart en onderneemt. De PS verdedigt de belangen van de andere mensen.”

Wie zit in welke formule?

De paars-groene coalitie zou opgebouwd zijn rond drie politieke families: de socialisten (PS en sp.a), de liberalen (Open Vld en MR), en de groenen (Groen en Ecolo). CD&V kan dienen als bindmiddel.

Bij een paars-gele coalitie komt N-VA aan boord. Dan besturen liberalen (Open Vld en MR), socialisten (PS en sp.a) en N-VA. Mogelijk aangevuld met CD&V.

Partijbureau

Blijft de vraag of Open Vld effectief de bocht zal inzetten. Vicepremier Alexander De Croo milderde deze ochtend alvast de toon. Somers deed niet meer dan enkele vaststellingen, zei hij. De Croo verwees onder meer naar de uitspraken van N-VA-fractieleider Peter De Roover die op een lokale bijeenkomst de leden had opgeroepen “hun paars-gele aandelen te verkopen.” Toch gooide hij de deur niet helemaal toe voor paars-groen. “Maar dan moet de inhoudelijke lat bijzonder hoog liggen. We kunnen de klok niet terugdraaien van het gevoerde beleid.”

Op het partijbureau deze voormiddag besprak Open Vld de kwestie. Achteraf zette Rutten zich op dezelfde lijn als De Croo: “Elke partij bepaalt haar eigen lijn. Voor ons primeert de inhoud”, schreef ze op Twitter.

Twitter bericht wordt geladen...

Het blijft de vraag of ze voldoende steun krijgt, indien ze paars-groen wil doorduwen. Als ze botst op een veto van de Kamerfractie, zit ze sowieso met een probleem. Die zullen telkens in het parlement moeten stemmen over de maatregelen van de nieuwe regering.

Paars-groen wordt in elk geval niet evident. Open Vld zet in de Vlaamse regering samen met N-VA en CD&V een centrumrechts verhaal neer, onder meer op het vlak van inburgering en arbeidsmarkt. De partij zou in een bijzonder pijnlijke spreidstand terechtkomen indien ze federaal met de PS een centrumlinks regeerakkoord zouden afsluiten.

Op de achtergrond spelen de voorzittersverkiezingen bij de Open Vld, die in maart worden gehouden. Ook als de regeringsonderhandelingen op korte termijn worden opgestart, zullen die niet in enkele weken beklonken zijn. Hoe sterk zal het mandaat van Rutten zijn op het moment dat verschillende kandidaten strijden om de toekomstige koers van de partij te bepalen?