Direct naar artikelinhoud
HongkongUpdate

Peking steunt leider van Hongkong ‘resoluut’, ondanks electoraal verlies

Carrie Lam, de leider van Hongkong.Beeld EPA

De Chinese regering blijft resoluut achter de leider van Hongkong, Carrie Lam, staan ondanks de overwinning van het prodemocratische kamp tijdens de lokale verkiezingen van zondag.

en

“De Chinese centrale regering steunt resoluut de leider van het executief Carrie Lam aan het hoofd van de speciale administratieve regio (de officiële naam van Hongkong, n.v.d.r.)” , zo verklaarde de woordvoerder van het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken, Geng Shuang. Hij gaf geen commentaar op de overwinning van het prodemocratische kamp bij de districtsverkiezingen. Lam beloofde alvast dat haar regering “nederig” zal luisteren naar de bevolking.

Volgens de Hongkongse media behaalden de prodemocratische kandidaten 388 van de 452 vacante zitjes in de districtsraad. Dat is een uitzonderlijke winst van 263 zetels in vergelijking met de vorige stembusgang in 2015. De pro-Chinese kandidaten behouden slechts 59 zitjes. Vijf anderen zijn onafhankelijke kandidaten. De participatiegraad bedroeg 71 procent van de 4,13 miljoen ingeschreven kiezers, wat een record is.

De woordvoerder van de Chinese overheid herhaalde dat het stoppen van het geweld en het herstellen van de kalmte de belangrijkste taken zijn voor het huidige Hongkong.

‘Klap in het gezicht voor regering van Carrie Lam’

Volgens politicoloog van de Chinese Universiteit in Hongkong Ma Ngok is de uitkomst een grote klap voor de regering van Carrie Lam. “De overheid heeft altijd gezegd de steun van het volk te hebben. Dit is een klap in hun gezicht, omdat het volk nu in recordaantallen heeft laten zien waar het echt staat.”

“Ik geloof dat dit resultaat is behaald doordat er veel stemmers zijn die deze verkiezingen hebben gebruikt om steun te betuigen aan de protestbeweging”, zegt Lester Shum die is verkozen voor de pro-democraten. De pro-Peking-kandidaten noemen het uitzonderlijke verkiezingen. “Dit is een uitzonderlijk jaar met een ongewone uitkomst”, aldus Junius Ho, die zijn zetel kwijtraakte. 

“De regering zal zeker nederig naar de mening van burgers luisteren en op een serieuze manier nadenken”, verklaarde Carrie Lam in een mededeling die door de regering is verspreid. 

Aanhangers van het pro-democratiekamp juichen wanneer een pro-Peking-kandidaat zijn zetel verliest.Beeld AFP

Protesten

Het is de eerste keer dat er in Hongkong gestemd werd sinds de protesten tegen de regering uitbraken in maart. Die protesten zijn tegen de regering en tegen de groeiende invloed van Peking gericht. Sinds de teruggave aan China in 1997 wordt Hongkong volgens het principe ‘één land, twee systemen’ autonoom bestuurd onder de soevereiniteit van China. Anders dan in de rest van China hebben de 7 miljoen inwoners van Hongkong recht van vergadering, vrijheid van meningsuiting en andere rechten. Hun vrees is echter dat die vrijheden steeds meer ingeperkt zullen worden.

Twitter bericht wordt geladen...