Direct naar artikelinhoud
Politiek

Opdracht van informateur Paul Magnette verlengd: ‘Het is meer dan tijd om te slagen’

Informateur Paul Magnette.Beeld EPA

De koning heeft de opdracht van informateur Paul Magnette (PS) verlengd. Hij zal op 9 december opnieuw verslag uitbrengen over de vorming van de federale regering.

en

Vorige week werd de opdracht van Magnette een eerste keer verlengd en het lag in de lijn der verwachtingen dat de voorzitter van de Franstalige socialisten zijn werk zou voortzettten. Magnette krijgt nu twee weken tijd om een nieuw verslag uit te brengen. Tegen 9 december weet hij ook wie de nieuwe voorzitters van MR en CD&V zullen zijn.

Magnette werkt naar eigen zeggen vooral op de inhoud. Op tafel liggen thema’s als de werkzaamheidsgraad, armoede, veiligheid, klimaat, migratie en de modernisering van de staat, zo herhaalde hij deze namiddag op een persconferentie. Het confederalisme ligt niet op tafel. “Er is maar één partij die daarover wil praten, de rest niet”, klonk het.

De informateur zegt geen voorkeur te hebben voor een of andere coalitie. “Ik hoop dat zoveel mogelijk partijen zullen zeggen dat er een voldoende basis is om verder te bouwen.” Dat hij niet met N-VA in een regering wil, ontkent hij. “Dat is absoluut niet correct. Ik spreek met alle partijen en als ik met een partij spreek, dan zeg ik niet dat ik er niet mee wil regeren. Dat zou geen zin hebben tijdens mijn taak als informateur.”

Wie zit in welke formule?

De paars-groene coalitie zou opgebouwd zijn rond drie politieke families: de socialisten (PS en sp.a), de liberalen (Open Vld en MR), en de groenen (Groen en Ecolo). CD&V kan dienen als bindmiddel.

Bij een paars-gele coalitie komt N-VA aan boord. Dan besturen liberalen (Open Vld en MR), socialisten (PS en sp.a) en N-VA. Mogelijk aangevuld met CD&V.

Paul Magnette is vanmiddag ontvangen door koning Filip.Beeld Photo News

Brexit

Magnette kondigde aan dat hij de komende weken contact zal hebben met de Nationale Bank, het Planbureau, het Monitoringcomité en de Federale Investeringsmaatschappij. Die ontmoetingen moeten de budgettaire impact van de maatregelen scherper stellen.

De voorbije weken had hij al ontmoetingen met de Britse ambassadeurs om het te hebben over de brexit en transmigratie. Vooral over dat laatste thema zullen België en het Verenigd Koninkrijk snel moeten spreken eens er in beide landen volwaardige regeringen zijn.

“Ik geloof in de slaagkansen van een positief project”, klonk het. “We moeten verder kijken dan de verschillen en ons concentreren op de convergenties. Het is meer dan tijd om te slagen. België heeft al bijna een jaar lang geen regering. Dat begint de werking van de staat stilaan aan te tasten.”

“Ik herhaal mijn oproep aan iedereen om uit zijn comfortzone te treden, om te denken aan het algemeen belang en zijn verantwoordelijkheid op te nemen. We moeten het belang van het land laten voorgaan op de partijbelangen”, aldus Magnette.  “Ik heb goede hoop gehoord te worden.”

Magnette ontkende tot slot dat er geen vooruitgang zit in zijn opdracht van informateur. “Er komen steeds meer convergenties tussen de partijen. Dag na dag wordt de teamgeest versterkt.”