Direct naar artikelinhoud
Klimaat

Concentratie broeikasgassen bereikt nieuw record

Foto ter illustratie.Beeld EPA

De concentratie broeikasgassen die bijdragen aan de verandering van het klimaat, heeft opnieuw een recordhoogte bereikt. Dat zegt het vandaag uitgegeven bulletin van de Wereld Meteorologische Organisatie (WMO) van de Verenigde Naties.

, en

De sprongen die de concentraties van de belangrijkste gassen in 2018 hebben gemaakt, waren allemaal boven het gemiddelde van de metingen van het afgelopen decennium. Volgens de Wereld Meteorologische Organisatie (WMO) toont dit aan dat maatregelen om de klimaatcrisis af te wenden, tot op heden geen effect hebben op het niveau van de atmosfeer.

De CO2-concentratie in de atmosfeer is vorig jaar verder toegenomen tot een recordhoogte van 407,8 deeltjes per miljoen (ppm), in vergelijking met 405,5 ppm in 2017. Dat is 47 procent meer dan voor het industriële tijdperk, becijfert de WMO. De VN-organisatie ziet nog geen enkel teken van vermindering van de uitstoot.

Twitter bericht wordt geladen...

Methaan

De afspraken die de landen eind 2015 in Parijs hebben gemaakt om de uitstoot van broeikasgassen terug te dringen, werpen dus nog geen vruchten af. De toename van CO2 in de atmosfeer tussen 2017 en 2018 was vergelijkbaar met die geobserveerd tussen 2016 en 2017 en lag net boven het gemiddelde van de afgelopen tien jaar. De symbolische drempel van 400 ppm werd al in 2015 overschreden.

CO2 is het belangrijkste broeikasgas. Het houdt warmte vast en daardoor stijgt de temperatuur op aarde naarmate er meer van in de atmosfeer komt. CO2 blijft gedurende eeuwen aanwezig in de atmosfeer en zelfs langer in de oceanen.

CO2 is niet het enige schadelijke gas waarvan de concentratie stijgt door menselijk handelen. De hoeveelheid methaan, een krachtiger broeikasgas dan CO2, is in dezelfde periode nog veel harder gestegen. In 2018 lag de concentratie ruim 2,5 keer zo hoog als voor de industriële revolutie, zo blijkt uit de metingen van de WMO.

‘Meer ambitie nodig’

Volgens klimaatwetenschappers was het CO2-niveau 3 tot 5 miljoen jaar geleden vergelijkbaar met nu. Het was toen gemiddeld 2 à 3 graden warmer op aarde dan nu en de zeespiegel stond 10 à 20 meter hoger.

Onderzoekers berekenden eerder dat de uitstoot tegen 2030 met de helft moet dalen om een goede kans te hebben om de opwarming van de aarde te beperken tot 1,5 graad Celsius.

Als dit niet gebeurt, zullen de toekomstige generaties steeds meer te maken krijgen met ernstige gevolgen van de klimaatverandering: toenemende hitte, meer extreem weer, waterstress, stijging van de zeespiegel en ecosystemen op het land en in de oceanen die in onbalans geraken.

“Ondanks alle beloftes die in het kader van het Akkoord van Parijs werden gedaan, is er geen teken van een vertraging, laat staan een daling van de concentratie van broeikasgassen in de atmosfeer”, zegt WMO-secretaris-generaal Petteri Taalas. “We moeten het engagement omzetten in actie en ons ambitieniveau verhogen. Dat is nodig voor het toekomstige welzijn van de mensheid”, zegt hij.

WMO-secretaris-generaal Petteri Taalas.Beeld AFP