Direct naar artikelinhoud
Justitie

Bo Coolsaet gaat wellicht vrijuit. Maar zijn blazoen is onuitwisbaar besmet

Uroloog Bo Coolsaet wordt door een van zijn ex-patiënten beschuldigd van verkrachting.Beeld Bob Van Mol

Dinsdag valt het doek over het proces rond Bo Coolsaet. De bekende uroloog wordt beschuldigd van verkrachting. De kans op vrijspraak is groot, maar de smet op het blazoen van Coolsaet valt moeilijk uit te wissen. Daarvoor zijn er de voorbije maanden te veel gelijkaardige getuigenissen naar buiten gekomen.

Tweeënhalve maand nadat bekend raakte dat Bo Coolsaet zich moest verantwoorden voor de correctionele rechtbank, volgt dinsdag eindelijk de uitspraak. De uroloog staat terecht voor verkrachting en aanranding van een minderjarige patiënte. De vrouw was 15 jaar oud toen ze zich in 2006 bij Coolsaet liet behandelen voor blaasontstekingen en chronische bekkenbodempijn.

Haar behandeling valt op zijn minst onconventioneel te noemen. Met een seksspeeltje bracht hij de vrouw tot een orgasme, zogezegd omdat dat de opname van een zalf zou stimuleren. Hij zou ook haar billen en borsten aangeraakt hebben.

Sinds het nieuws bekend raakte, meldden veertien vrouwen zich met gelijkaardige verhalen. De stroom aan getuigenissen was zo groot dat Coolsaets advocaat Kris Luyckx tijdens het proces sneerde dat het kantoor van Mussche op een bedevaartsoord voor misbruikte vrouwen begon te lijken. De advocaat liet al eerder verstaan dat zijn cliënt niet opgezet was met alle “fabuleuze verhaaltjes” die opdoken.

“Het feit dat we de voorbije weken niet gecommuniceerd hebben, wil niet zeggen dat we akkoord gaan met alles dat in de pers verschenen is”, zegt Luyckx in aanloop naar de uitspraak dinsdag. Hij kreeg intussen de opdracht van Coolsaet om een klacht wegens laster en eerroof voor te bereiden. “Dat zit inderdaad in de pijplijn. Aan wie die gericht zal zijn, zal te gepasten tijde bekend raken”, zegt Luyckx.

Prikkeling

Het is een van de elementen die deze zaak zo opmerkelijk maken. Ondanks de vele getuigenissen staat Coolsaet in Antwerpen terecht voor de beschuldigingen van één patiënte. Dat er geen harde bewijzen zijn – wat niet ongewoon is in verkrachtingszaken – maakt de kans groot dat Coolsaet er met een vrijspraak van afkomt. Maar in de publieke opinie heeft de reputatie van de uroloog meer dan een flinke knauw gekregen.

Dat komt ook omdat de kern van de zaak door Coolsaet niet ontkend wordt: hij heeft inderdaad de vrouw meermaals behandeld met een trillend object, ingebracht in haar vagina. Dat zorgde inderdaad voor prikkeling, al bestrijdt de verdediging dat er een orgasme opgewekt werd. “Hij heeft de methode toegepast bij driehonderd patiënten”, merkte advocate Joke Bleys op, die net als Luyckx Coolsaet verdedigt.

In het zog van de rechtszaak doken nog meer verhalen op die geen fraai beeld schetsten van de arts. Begin jaren 80 zou hij nodeloos de blaas weggenomen hebben bij een patiënte, die naar eigen zeggen daardoor geen kinderen meer kon krijgen.

Een uroloog die enkele jaren later in Utrecht zijn opleiding genoot onder begeleiding van Coolsaet, vertelde in De Morgen hoe hij aan de alarmbel trok. “Ik zag dingen gebeuren die ik niet meer in overeenstemming kon brengen met mijn geweten en heb de inspectie voor de volksgezondheid op de hoogte gebracht. Ik heb ook laten weten dat ik hem niet langer als mijn opleidingshoofd kon accepteren”, klonk het. “Ja, hij experimenteerde op mensen, en ik heb weet van minstens twee overlijdens. Op die zes à zeven patiënten die ik die zes maanden zag passeren.”

Vragen bij houding parket

De voorbije weken kwam ook naar buiten dat advocate Christine Mussche zich erg kritisch uitliet over het Antwerpse parket. Met een lange brief aan procureur Franky De Keyzer klaagde ze de houding aan van parketmagistrate Kim De Laet, die de vrijspraak bleef eisen voor Coolsaet. Mussche noemde het onder meer onbegrijpelijk dat twee verschillende klachten tegenover Bo Coolsaet, beide voor seksueel grensoverschrijdend gedrag, niet samengevoegd werden.

Mussche wenste maandag geen commentaar te geven over de procesgang, of de mogelijke uitspraak van de rechtbank.