Direct naar artikelinhoud
Culinair

Een sterrenmaaltijd voor 3 euro: overrompeling in Gentse sociale restaurants

Chef Danny Horseele in de keuken van het sociaal restaurant in Nieuw Gent.Beeld Wannes Nimmegeers

In Gent stonden vanmiddag enkele topchefs in de potten te roeren in de sociale restaurants. Door te koken met voedseloverschotten konden mensen met een beperkt budget er voor amper 3 euro genieten van een sterrenmaaltijd. Met succes: voor de Parnassuskerk stond vandaag een lange wachtrij om te proeven van de kunsten van Kobe Desramaults.

De 8 sociale restaurants in Gent toveren elke dag gezonde maaltijden op tafel voor een schappelijke prijs. Een dagmenu kost er 8 of 9 euro, maar wie het financieel moeilijk heeft kan er terecht voor 3 euro. Voor die prijs kregen bezoekers er maandagmiddag de lunch van hun leven voorgeschoteld. 

Gault&Millau-chefs Danny Horseele (Horseele), Davy Devlieghere (Bistro Julien), Marcelo Ballardin (Oak), Maxence Sys en Laurent Willems (L’Autre Vie), Ignace Wattenberge (Lys d’Or) en Kobe Desramaults (Chambre Séparée) stonden er uitzonderlijk achter het fornuis. 

“Een eer”, zegt Danny Horseele aan Het Laatste Nieuws. “Voor deze mensen zijn sterrenchefs een utopie, maar op deze manier kunnen wij wel naar hen toekomen. Meer nog, door hier samen te werken met mensen uit de sociale economie, heb ik gezien dat ik hen ook in mijn keuken zou kunnen begeleiden tijdens hun opleiding. Ze doen het uitstekend.” 

Horseele toverde in Nieuw Gent een Noordzeesoep met kreeft, garnalen en mosseltjes op tafel, gevolgd door zijn versie van Gentse waterzooi met pladijs en zeekraal. Als dessert was er chocolade met compote van abrikoos en een crumble van hazelnoot.

Ook in de andere sociale restaurants was het feest. Aan de Parnassuskerk, waar Kobe Desramaults achter de potten stond, stond buiten een enorme wachtrij. Sterreneten voor een minibedrag, daar wil immers iedereen van proeven.

Aanschuiven voor de gerechten van chef Kobe Desramaults aan de Parnassuskerk.Beeld VDS