Direct naar artikelinhoud
Milieu

‘De natuur moet je haar gang laten gaan’: deze man redde al 15.000 bomen

Ivan De Clerck en Christophe Depamelaere.Beeld Thomas Nolf

Zo’n 15.000 bomen heeft Ivan De Clerck (64) al gered, maar daar stopt het niet. Waar het Agentschap Natuur en Bos bomen wil kappen, heeft het aan De Clerck een luis in de pels. ‘Kappen om bos te creëren, is quatsch.’

“Voor mij is het veertien jaar geleden begonnen”, zegt De Clerck, een gepensioneerde ingenieur uit Brugge. “Toen wilden ze in onze straat 320 beuken kappen. We zijn toen een actiegroep gestart en hebben de kap kunnen tegenhouden.” 

Sindsdien heeft De Clerck de smaak te pakken, met onlangs ook nog de oprichting van de vzw Bescherm Bomen en Natuur, zo vertelt hij in Het Nieuwsblad. Door zaken aan te spannen bij de Raad van State is enkele maanden geleden de kap van 11.000 bomen in de Vagevuurbossen in Wingene tegengehouden. Vrijdag zijn nog eens 3.400 bomen uit twaalf verschillende bossen gered.  

Heide

En de strijd gaat door. Volgende maand oordeelt de rechter ook over het Ryckeveldebos bij Brugge, waar het lot van zo’n 3.000 bomen op het spel staat. Wat De Clerck nog het meest tegen de borst stuit, is de intentie van het Agentschap Natuur en Bos (ANB). Hij kan er niet bij dat er bomen moeten sneuvelen om heide te creëren. 

“Zeven jaar geleden is er 30 procent van het Ryckeveldebos gekapt over een oppervlakte van 41 hectare”, zegt De Clerck. “Nu willen ze nog eens 30 procent uit datzelfde bos halen. Het bos heeft zich wat hersteld van de ravage van bulldozers en nu willen ze het nog eens platrijden. De redenering van het agentschap is ook dat ze de exoten willen bestrijden. Maar dat is quatsch. De natuur moet je haar gang laten gaan.” 

De visie van het agentschap is voor De Clerck achterhaald. Door de klimaatopwarming is er meer bewustzijn  rond de captatie van CO2 en fijn stof, en ook meer nood aan bomen. De geviseerde boomsoorten zijn onder meer de Amerikaanse eik, de Corsicaanse den, de tamme kastanje of de Douglasspar. 

“Dit jaar heeft het Agentschap kapvergunningen verleend voor 140.000 à 160.000 bomen”, zegt De Clerck. “Verspreid over heel Vlaanderen. Ons einddoel is dat het ANB tot bezinning komt en het kappen op een lager pitje zet. Niet dat het ANB geen bomen meer mag rooien. Maar als er toch gekapt wordt, vinden we dat het agentschap ook moet motiveren waarom dat gebeurt. Ook wordt er te weinig rekening gehouden met dieren als bosuilen, eekhoorns of vleermuizen die in de bomen leven.” 

De Clerck krijgt naar eigen zeggen ook veel steun via zijn Facebook-pagina ‘Brugge, laat je bomen leven’, die al meer dan 8.100 likes heeft verzameld. De artikels die in de groep verschijnen, worden ook druk gedeeld. “Daaraan merk je dat dit leeft", zegt De Clerck. 

Volgens Tom Coppens, professor ruimtelijk beleid aan de Universiteit Antwerpen, is het niet onlogisch om te zorgen voor meer heide in Vlaanderen. Bossen afwisselen met heidegrond is namelijk goed voor de biodiversiteit. “Maar ik kan wel begrijpen dat het kappen van bomen veel mensen tegen de borst stoot.” 

Betere uitleg

Het Agentschap Natuur en Bos heeft net daarom al besloten om het beleid bij te sturen: bosbeheerwerken worden kleinschaliger uitgevoerd en verlopen meer gefaseerd. Als er bomen moeten sneuvelen om open plekken te maken in een bos, dan worden die plekken nu beperkt tot een halve hectare, terwijl het wettelijk toegelaten is om tot drie hectare te gaan. 

Voor de 11.000 bomen in de Vagevuurbossen wou het ANB het werkelijke cijfer voorlopig ook op 7.314 houden. Ryckevelde zou er zelfs nieuw bos bij krijgen. Door de zaken bij de Raad van State is het voor het agentschap ook duidelijk geworden dat het beter moet uitleggen waarom het bomen wil rooien.  

“We zijn niet bezig met een oorlog tegen exoten”, zegt woordvoerder Marie-Laure Vanwanseele. “Al moeten er soms wel bomen gekapt worden om een bos diverser te maken. Het probleem was vooral dat onze machtigingen onvoldoende onderbouwd waren. De Raad van State heeft eigenlijk niet gezegd dat we de bomen niet mogen kappen, maar wel dat we dit eerst beter moeten verantwoorden.”

reIvan De ClerckBeeld Thomas Nolf