Direct naar artikelinhoud
Seksueel misbruik

Bill Cosby toont geen spijt in eerste interview achter de tralies: ‘Het was allemaal opgezet spel’

Bill Cosby.Beeld AP

Een jaar en zeven maanden nadat hij werd veroordeeld en naar de cel werd gestuurd voor seksueel misbruik heeft Bill Cosby (82) voor het eerst een interview gegeven. In gesprek met de website BlackPressUSA.com spreekt de gevallen komiek kort over zijn leven achter de tralies. Opvallend is dat Cosby zijn onschuld blijft uitschreeuwen en niet van plan is ooit spijt te betuigen.

Video wordt geladen...

Bill Cosby moet de komende jaren in de gevangenis van Pennsylvania doorbrengen. De gevallen acteur werd in april 2018 veroordeeld tot minimaal 3 en maximaal 10 jaar celstraf voor het drogeren en seksueel misbruiken van Andrea Constand, feiten die intussen 14 jaar geleden werden gepleegd. Sindsdien zijn meer dan 60 vrouwen naar voren gekomen met beschuldigingen tegen hem. 

Ook oordeelde rechter Steven O’Neill dat Cosby een gevaarlijke zedendelinquent is; daardoor moet hij levenslange begeleiding ondergaan en elk kwartaal aan de autoriteiten rapporteren. Daarnaast verschijnt zijn naam in een register voor seksuele daders.

Het lijkt Cosby allemaal niet te deren. In zijn allereerste interview achter de tralies - dat hij kon geven dankzij de toegelaten telefoontjes van maximaal 15 minuten uit de gevangenis - laat hij weten dat hij zijn misdaden nooit zal toegeven. De acteur heeft geen spijt en zal dat “ook nooit krijgen”, zelfs niet als het kan helpen om hem te helpen voorwaardelijk vrij te komen. 

Bill Cosby toont geen spijt in eerste interview achter de tralies: ‘Het was allemaal opgezet spel’
Beeld Brendan McDermid

Opgezet spel

“Ik heb nog 8 jaar en 9 maanden te gaan”, zegt hij. “Zelfs als ik in aanmerking kan komen voor een voorwaardelijke vrijlating, dan gaan ze mij niet horen zeggen dat ik spijt heb. Ik was daar. Het maakt mij niet uit welke mensen met een verklaring komen. Zij waren er niet, zij weten het niet.”

De voormalige acteur beweert dat zijn veroordeling een schijnvertoning was en dus compleet onterecht en onrechtvaardig. “Het was allemaal opgezet spel. Dat hele jurygedoe. Het waren stuk voor stuk bedriegers.” 

Volgens Cosby kon hij vóór het proces een gesprek opvangen tussen twee juryleden, dat naar zijn zeggen duidelijk kwaad opzet bewijst. “Ik herinner me nog hoe een jurylid zei: ‘Hij is schuldig, dan kunnen we nu allemaal naar huis.’”

Bill Cosby.Beeld EPA