Direct naar artikelinhoud
Politiek

Volgens De Wever is voorkeur Magnette duidelijk: ‘Er waart een paars-groen spook door de Wetstraat’

N-VA-voorzitter Bart De Wever.Beeld BELGA

Informateur Paul Magnette (PS), wiens opdracht vandaag tot 9 december werd verlengd, zegt nog altijd met tien partijen te praten in de zoektocht naar overeenstemming voor een volgende federale regering. Officieel is er nog geen zicht op een coalitie, maar N-VA-voorzitter Bart De Wever stelt vandaag in het ledenblad van zijn partij dat Magnette duidelijk een voorkeur heeft voor paars-groen.

“Er waart een paars-groen spook door de Wetstraat”, steekt De Wever van wal. “Een spook dat afschrikwekkende herinneringen oproept aan Verhofstadt I - een regering die zich overgaf aan een ongeziene regeldrift, de uitgaven liet ontsporen en het naliet te hervormen in een periode van absolute hoogconjunctuur.”

De Wever schrijft ook dat er nog geen zicht is op een federale coalitie, maar dat Magnette “er geen geheim van maakt naar waar zijn voorkeur uitgaat”. “Indien paars-groen vorm krijgt, zal dat een regering zijn met een massieve Franstalige meerderheid en een overeenkomstige Vlaamse minderheid”, aldus De Wever nog.

Op zijn persconferentie na zijn bezoek aan koning Filip ontkende Magnette deze namiddag nog staalhard dat hij geen coalitie wil met N-VA. Volgens De Wever zei Magnette hem dat zonder schroom, maar daar is niets van aan, klonk het.

Paars-groene as in Kamer

Bij een paars-groene regering valt volgens De Wever “het ergste te vrezen”. “Stijgende belastingen, meer uitgaven, minder investeringen in veiligheid, een lakser migratiebeleid...”, somt hij op. “De eerste voortekenen zien we nu al in de Kamer. Daar is een paars-groene as ontstaan die op een drafje de termijn voor abortus uitbreidt, het spreidingsplan voor bootvluchtingen aanvaardt, meeruitgaven in de sociale zekerheid zonder budgettaire dekking”, verwijst De Wever nog naar recente gebeurtenissen in de Kamer.

De sleutel ligt volgens De Wever bij de partijen CD&V en Open Vld. “Zij kunnen de paars-groene deur op slot doen. Indien zij duidelijk ‘njet’ zeggen, heeft Magnette geen andere keuze dan de piste van paars-geel te onderzoeken”, besluit de N-VA-voorzitter.

Wie zit in welke formule?

De paars-groene coalitie zou opgebouwd zijn rond drie politieke families: de socialisten (PS en sp.a), de liberalen (Open Vld en MR), en de groenen (Groen en Ecolo). CD&V kan dienen als bindmiddel.

Bij een paars-gele coalitie komt N-VA aan boord. Dan besturen liberalen (Open Vld en MR), socialisten (PS en sp.a) en N-VA. Mogelijk aangevuld met CD&V.