© BELGA

Sanne Cant met fotofinish naar de zege in Essen

Sanne Cant heeft haar twaalfde overwinning van het seizoen beet. Na een spannende wedstrijd klopte ze zaterdag in Essen in de sprint de Nederlandse Sophie de Boer. Wereldkampioene Thalita de Jong vervolledigde het podium.

belga

Net zoals bij de jeugdrenners kregen we een bijzonder snelle wedstrijd op het droge parcours in Essen en telden we een grote kopgroep. Wereldkampioene Thalita de Jong nam het initiatief, bepaalde het tempo, maar werd teruggeslagen na een fietswissel in de beginfase waardoor we vijf leidsters kregen: Sophie de Boer, Maud Kaptheijns, Ellen Van Loy, Laura Verdonschot en Sanne Cant, die zich niet meteen in de debatten mengde.

Het tempo lag hoog, Maud Kaptheijns nam de kop toen ze zag dat de wereldkampioene dreigde terug te komen. Iets voor halfweg cross telde ze elf seconden achterstand, maar de renster vocht zich terug in de wedstrijd en maakte voorbij halfweg cross opnieuw de aansluiting. Het viel even stil vooraan, wat ervoor zorgde dat Laura Verdonschot, die even achterop was verzeild door het hoge tempo van de andere rensters, weer kon aanpikken.

Fotofinish

Lang zou De Jong niet talmen na haar terugkeer, ze versnelde een paar keer, maar wegrijden lukte niet op dit snelle parcours waardoor ze het initiatief liet aan de anderen en Ellen Van Loy even op kop reed. Pas in de voorlaatste ronde zou Cant zich vooraan mengen en wist ze met een slinks manoeuvre de koppositie te nemen, te vroeg, maar het gaf wel vertrouwen voor de slotronde. Daarin zakte het tempo in het begin en nog vijf andere vrouwen konden terugkeren, onder hen Nikki Brammeier, die voor het eerst sinds haar val op het EK in Pontchâteau weer aan een wedstrijd deelnam, en Loes Sels. Tien leiders begonnen aan de slotronde, maar na enkele fikse tempowisselingen zou dat groepje snel weer uitdunnen.

Er werd op het scherp van de snee gefietst en zowel De Boer als Cant schuwden de risico’s niet in de bochten. In het slot nam Cant opnieuw de leiderspositie en na een schakelprobleem van De Jong, die twee lengtes verloor, leek ze op 300 meter van het eind zeker van de zege. Dat was evenwel buiten Sophie de Boer gerekend, die met een ultieme jump in de sprint Cant, die al vroeg juichte, alsnog leek te verschalken. De fotofinish bleek evenwel duidelijk: de zege ging naar de Belgische kampioene, voor De Boer en De Jong, die wel haar leidersplaats behoudt in het klassement van de DVV Trofee, met een voorsprong van 2:06 op Cant en 2:19 op Jolien Verschueren, die elfde werd in Essen.

Sanne Cant: “Niet gezien dat De Boer nog zo dicht kwam”

© BELGA

“Ik had niet gezien dat Sophie op het eind nog zo dicht kwam”, deed Cant haar verhaal, “want dan had ik wel nog een jump gedaan. Gelukkig haal ik het wel, met een half wiel nog ook, uiteindelijk is een millimeter al voldoende.”

“Het ging er echt heel snel aan toe”, gaf de Belgische kampioene toe. “Je moest tactisch rijden. Het was zaak om op het eind als eerste dat trapje te nemen, dan stond je er goed voor. Dat lukte, het ging er daarvoor op het scherp van de snee aan toe, maar ik denk dat het niet over het randje was, iedereen heeft zijn handjes op het stuur gehouden. Misschien heeft mijn ervaring in die situatie het verschil gemaakt op het eind en win ik daardoor hier.”

Thalita de Jong: “Vandaag niet zo slim gekoerst”

© BELGA

Cant wint enkele seconden in het klassement van de DVV Trofee, maar staat nog steeds op 2:06 achterstand van Thalita de Jong, die de leiderspositie behoudt. “Ik ben toch wel ontgoocheld over deze wedstrijd”, zei de Nederlandse wereldkampioene. “Ik wilde hier echt graag winnen, maar ik maak vandaag gewoon te veel foutjes. In het begin van de koers kende ik pech met mijn versnellingsapparaat, moest ik van fiets wisselen en lang achtervolgen. Dan sluit ik weer aan vooraan, maar maak ik op het eind een foutje. Ik zat aan de trapjes niet goed in mijn klikpedalen en toen besefte ik dat het verloren was. Jammer, ik heb vandaag niet zo slim gekoerst.”

Aangeboden door onze partners
Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer