Wouter Beke (CD&V) verdedigt besparingen in sociale sector: “De hele Vlaamse overheid bespaart”

© Photo News

Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V) heeft dinsdag in het parlement de besparingen in de sociale sector, onder meer bij het Steunpunt Mens & Samenleving (SAM), verdedigd. Hij benadrukte dat het om een verschuiving van budgetten gaat en dat hij op de komende ministerraden al voor 1,8 miljoen euro aan nieuwe initiatieven wil voorstellen.

evdg

De vakbonden voerden dinsdagochtend samen met middenveldorganisaties actie aan het kabinet van Beke. Naast de culturele sector wordt immers ook de sociale sector getroffen door de besparing van 6 procent van de Vlaamse regering.

De vakbonden haalden het voorbeeld van het Steunpunt Mens & Samenleving (SAM vzw) aan. Die organisatie biedt hulp aan onder anderen straathoekwerkers, schuldbemiddelaars en ondersteuners van mensen met een beperking. Vanaf 2020 zal de vzw het met één miljoen euro minder moeten doen, ofwel 27 procent van het jaarlijkse budget.

LEES OOK. Sociale sector uit onvrede over besparingen aan kabinet Vlaams minister Beke

In het parlement vroeg Beke aan Karine Moykens, secretaris-generaal van het departement Welzijn, om uit te leggen waarom SAM die besparing kreeg opgelegd. Volgens Moykens is de fusie binnen de vzw niet goed gelukt. SAM ontstond begin 2018 als een fusie van vijf Vlaamse steunpunten: onder meer Samenlevingsopbouw Vlaanderen en het Steunpunt Algemeen Welzijnswerk.

“Voor ons was het een heel duidelijk signaal toen de toenmalige directeur, voorzitter én ondervoorzitter tegelijk zijn opgestapt”, zei Moykens. “Zij hebben ons heel duidelijk de boodschap gegeven dat ze dat deden omdat men het intersectorale werken niet kon bewerkstelligen, dat er te veel verschillen waren (...) Als je minder middelen hebt, moet je natuurlijk andere zaken gaan doen. We zijn nu aan het luisteren wat de noden zijn waarvoor men absoluut nog op SAM een beroep wil doen.”

Beke gaf toe dat het om een aanzienlijke besparing gaat, “maar het is ook een verschuiving om andere initiatieven mogelijk te maken”. Zo wil hij de komende weken geld uittrekken voor de organisatie ArmenTeKort en voor de regionale instituten van Samenlevingsopbouw. Samen zou het om 1,8 miljoen euro gaan.

“De begroting welzijn stijgt de volgende vijf jaar met 2 miljard euro”, bracht Beke in herinnering. “Om die netto groei mogelijk te maken, doen wij inderdaad efficiëntieoefeningen van 300 miljoen euro. De hele Vlaamse overheid bespaart om een nieuw groeibeleid mogelijk te maken, maar op welzijn wordt voor elke euro die op een ander bespaard wordt, maar een halve euro bespaard.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen