Jonas Roosens

Hoe 's lands bekendste uroloog van zijn voetstuk viel: wie is Bo Coolsaet? 

Jarenlang stond Bo Coolsaet bekend als de meest befaamde uroloog en liefdesexpert van het land. Maar de laatste maanden brokkelde het voetstuk waar hij op stond steeds meer af na meerdere getuigenissen over seksueel grensoverschrijdend gedrag. Het dieptepunt: een veroordeling tot 4 jaar cel, waarvan de helft met uitstel, voor de verkrachting en aanranding van een minderjarige patiënte. Maar wie is de zogenoemde liefdesprofessor nu precies?  

Bo (Boudewijn) Coolsaet heeft intussen de gezegende leeftijd van 80 bereikt, en heeft er een lange carrière opzitten als uroloog. En niet zomaar één. Op wereldvlak was de man een instituut. Vaak was hij de laatste hoop voor mannen, vrouwen en koppels met identiteits-, seksuele en relatieproblemen.

Aan die vermaarde reputatie kwam vandaag een einde: de man werd veroordeeld tot 4 jaar cel, waarvan de helft met uitstel, voor de aanranding en verkrachting van een minderjarige patiënte. Het vonnis was snoeihard: "Het gaat om verwerpelijke feiten, die schokkend zijn voor de hele samenleving". 

Wereldvermaard

Als jonge student kreeg Coolsaet het advies om zich te specialiseren als uroloog, wat op dat moment een knelpuntberoep was. Na zijn opleiding trok hij naar de Universiteit van Rotterdam waar hij 7 jaar lang aan het hoofd stond van de afdeling wetenschappelijk onderzoek. Daarnaast was de man hoogleraar aan de Universiteit Utrecht en doceerde hij ook aan de Canadese McGill University en de Amerikaanse New York State University. 

Gelijktijdig met zijn academische carrière begon Coolsaet in 1970 met zijn eigen privépraktijk in ons land. 25 jaar lang zou die praktijk de grootste in België zijn. Begin jaren 80 kon hij zijn naamsbekendheid vergroten dankzij een nieuwe specialisatie: erectieproblemen. De penisprothese was toen ook net op de markt gekomen en Coolsaet zou de eerste in Europa zijn die ermee aan de slag ging. Vanaf dan was hij ook een graag geziene gast in verschillende televisieprogramma's. 

Coolsaet bewees ook een begenadigd schrijver te zijn. Zo schreef hij onder meer de bestsellers "Het penseel van de liefde" (vertaald in zestien talen) en "Alchemie van liefde en lusten". Stuk voor stuk boeken die geen enkel taboe over de liefde en voortplanting uit de weg gingen. Het leverde de man de bijnaam van "liefdesprofessor" op. 

Verkrachting

In september verwaterde het beeld van de "liefdesprofessor" toen bleek dat hij zich voor de rechtbank moest verantwoorden. Een ex-patiënte beschuldigde Coolsaet ervan haar aangerand en verkracht te hebben. De vrouw was toen 15 jaar. Meteen daarna klopten verschillende andere vermoedelijke slachtoffers aan bij de advocate van de vrouw. Het merendeel van die klachten was wel al verjaard of geseponeerd wegens te weinig bewijzen. 

De afgelopen decennia was Coolsaet regelmatig op de televisie te zien. Hieronder kan u enkele fragmenten bekijken:

Videospeler inladen...

Meest gelezen