Direct naar artikelinhoud
TelevisieUpdate

Brengt seksueel overschrijdend gedrag in Nederlands realityprogramma ook ‘Temptation Island’ in de problemen?

‘Temptation Island’ VIPS verleidsters.Beeld Videoland/RTL

Na de ophef over seksueel grensoverschrijdend gedrag in het Nederlandse realityprogramma De Villa, schort RTL alle soortgelijke programma’s op, waaronder het bij ons populaire Temptation Island. Is het einde van Temptation nabij?

Vorige week ontstond ophef na een aflevering van het Nederlandse programma De Villa. Het programma draait om jonge singles die ondergebracht worden in een luxe villa in het vakantieoord Lloret de Mar. Tijdens de met drank overgoten vakantieweek doen de deelnemers onder meer aan ‘seksvragenspelletjes’ die al snel leiden tot broeierige taferelen. In sommige gevallen mondde dat uit in grensoverschrijdend gedrag. In een dergelijke scène probeert ene José, die “bloedjegeil op een goeie manier” is, de onderbroek opzij te trekken van een dronken vrouwelijke deelnemer die slapend in bed ligt. Een voice-over levert ondertussen commentaar bij de beelden: “Na alle blauwtjes die José heeft gelopen kan hij het niet laten, hij probeert het nog één keer.”

Twitter bericht wordt geladen...

In een andere scene wordt deelneemster Julia herhaaldelijk betast door deelnemer Steve. Als Julia aangeeft hier niet van gediend te zijn noemt Steve haar een “bitch”.

Na de uitzending besliste RTL om het programma per direct van de buis te halen. “Seksueel grensoverschrijdend gedrag, of zelfs maar de suggestie daarvan, kan niet getolereerd worden”, klonk het.

Ook ‘Tempation Island’ voor onbepaalde tijd opgeschort

RTL schort nu ook andere realityprogramma’s op, waaronder Temptation Island. “Al onze guilty pleasure-programma’s worden opgeschort, zodat we zeker weten op welke manier ze achter de schermen tot stand zijn gekomen. Ik wil het vertrouwen terugwinnen in dit genre”, zegt RTL-programmadirecteur Peter van der Vorst tegen RTL Nieuws. Nieuwe reeksen van Temptation Island en aanverwanten zullen ook niet te zien zijn op Videoland, de Nederlandse variant van Netflix. RTL heeft ook twee medewerkers die betrokken waren rond het incident in De Villa op non-actief gezet.

Volgens RTL heeft productiemaatschappij Blue Circles deelnemers van De Villa aangespoord tot grensoverschrijdend gedrag.

Een still uit ‘Temptation Island’ 2019.Beeld Vijf

Op verzoek van RTL gaat een externe partij onderzoek doen naar de incidenten rond dit soort programma’s. De zender wil op die manier “alle feiten boven water krijgen”, staat in een verklaring. Van der Vorst stelt producent Blue Circle verantwoordelijk voor hun aandeel in de kwestie, maar wil ook kritisch kijken naar de eigen interne processen.

“De uitkomsten van het onderzoek moeten leiden tot een aangescherpt ethisch verantwoord beleid, waarbij een veilige omgeving voor deelnemers is gegarandeerd. Voor die tijd keren deze programma’s niet terug”, zegt hij.

‘Temptation Island’.Beeld VIJF

En wat met ‘Tempation Island’ bij ons?

De vraag dringt zicht op of deze maatregelen ook gevolgen kunnen hebben voor de programmatie van Temptation Island bij ons? Kristof Demasure, woordvoerder van VIJF, ziet niet meteen problemen. Hij benadrukt dat er de komende weken geen gezamenlijke programma’s gepland stonden en de kijker in eerste instantie niets zal merken.

Met betrekking tot de verdere toekomst blijft Demasure op de vlakte: “Als we nieuwe co-producties maken, zullen we dat in nauw overleg doen en rekening houden met zaken die in andere programma’s zouden zijn gebeurd.” Ook benadrukte hij dat De Villa nooit op VIJF te zien is geweest.

Verleidsters ‘Temptation Island’.Beeld Vijf
‘Temptation Island’ 2019.Beeld SBS