De eerste negen maanden van dit jaar vielen al 372 doden op Belgische wegen

© Jozef Croughs

De eerste negen maanden van dit jaar vielen 372 verkeersdoden in België. Een stijging van zeventien procent in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar, zo berekende verkeersinstituut Vias. Toen vielen er 319 doden. Nochtans was er met drie procent minder dodelijke slachtoffers een lichte daling in de zomermaanden. “De stijging is vooral te wijten aan de eerste zes maanden die een catastrofe waren op onze wegen”, klinkt het. De stijging was het grootst in Wallonië (van 150 naar 190). In Vlaanderen was die veeleer beperkt (van 160 naar 168).

jvde, blg

Een verklaring geeft Vias niet. In een reactie zegt federaal mobiliteitsminister François Bellot (MR) de staten-generaal voor de Verkeersveiligheid van volgend jaar af te wachten. Om de drie, vier jaar komen alle instanties en experts die werken rond verkeersveiligheid daar samen. “Ze moeten proberen de redenen van de stijging te achterhalen en aanbevelingen doen om de situatie te verbeteren”, zegt Bellot.

Nog opvallend: hoewel het aantal dodelijke ongevallen waarbij een jonge autobestuurder betrokken was de laatste jaren fors daalde, noteerden we in de eerste negen maanden van dit jaar een forse stijging: van 37 naar 63 verkeersdoden. Het goede nieuws: het aantal gewonden is lichtjes teruggelopen (van 35.805 naar 34.815), net zoals het aantal letselongevallen (van 28.129 naar 27.700).

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen