Direct naar artikelinhoud
Proximus

Cruciale dag voor toekomst Proximus: beslissing over sociaal akkoord én nieuwe CEO

Proximus-CFO Sandrine Dufour naast toenmalig CEO Dominique Leroy. Dufour is een van de favorieten om de nieuwe CEO te worden.Beeld BELGA

Slaagt de raad van bestuur van Proximus er vandaag in om overeenkomst te bereiken over zowel een nieuwe CEO als een sociaal akkoord? De vakbonden willen alvast hun zeg hebben over het transformatieplan waarmee de nieuwe CEO aan de slag moet.

Als voorsmaakje kon het alvast tellen. De vakbonden ACOD en ACV-Transcom voerden dinsdag actie aan verschillende gebouwen van Proximus over het hele land in de aanloop naar het paritair comité bij het bedrijf woensdag. 

Beide vakbonden hebben de herstructureringsplannen van de directie verworpen. Dat betekent dat er woensdag geen tweederdemeerderheid zal zijn voor een sociaal akkoord. 

“De actiebereidheid is groot”, klinkt het bij onder anderen Bart Neyens (ACOD). “Ik heb geen overzicht van alle acties die momenteel in het land worden gevoerd, maar het zijn er veel.” Volgens ACOD en ACV-Transcom waren dinsdag verschillende Proximus-shops gesloten en bleef heel wat personeel thuis om de acties te steunen.

Geen naakte ontslagen

Zowel ACOD als ACV-Transcom vraagt om bij de aangekondigde herstructurering – aanvankelijk was er sprake van dat 1.900 banen zouden verdwijnen – niet over te gaan tot naakte ontslagen en iedereen toegang te geven tot het vrijwillige vertrekplan. 

ACOD eist ook meer toekomstgaranties. “Nu garanderen ze slechts dat er niets meer zal veranderen tot juni 2021, dus de onzekerheid is groot”, geeft Neyens aan. De socialistische vakbond hekelt ook de toenemende outsourcing, slechtere arbeidsvoorwaarden voor nieuwe personeelsleden en een “uitholling” van de hr-regels.

Woensdag komt de raad van bestuur van Proximus bijeen. Die kan het transformatieplan alsnog doorduwen, al is die kans veeleer klein. Zonder de tweederdemeerderheid met de vakbonden in het paritair comité zou dat een oorlogsverklaring zijn. 

“We kunnen het dossier doorsturen naar het comité overheidsbedrijven. Dat heeft dertig dagen de tijd om een advies te geven en om te bemiddelen”, zegt Neyens. 

De strategie is tijd winnen. Proximus wil het dossier dit jaar goedgekeurd krijgen, omdat de herstructurering dan op de balans van dit jaar gezet kan worden. Als de timing van december niet gehaald wordt, vervalt die optie. 

Door de tijdsdruk moet de raad van bestuur van Proximus kiezen tussen het tegemoetkomen van de vakbonden met toegevingen, of alsnog de ‘nucleaire optie’ – zoals de vakbonden dat noemen – door het plan er mordicus door te drukken. “Dan gaat het slot op Proximus de komende dagen”, maken de bonden zich sterk.

Kennis van het Engels

Dat zou meteen ook een vergiftigd geschenk zijn voor de nieuwe CEO, die mogelijk ook woensdag op de raad van bestuur wordt benoemd. Al is daar geen dwingende deadline voor. 

De namen van de opvolger van Dominique Leroy circuleren al even, al is niet elke genoemde kandidaat een echte optie. Twee namen springen erbovenuit: die van huidig CEO ad-interim en financieel directeur Sandrine Dufour. “Ze kent het bedrijf door en door, en ze spreekt als Franstalige goed Engels”, klinkt het in de wandelgangen. “Dat Engels is niet overbodig voor een bedrijf als Proximus, dat internationaal georiënteerd is.” 

Guillaume Boutin ligt volgens ‘De Tijd’ in polepositie om de nieuwe CEO van Proximus te worden.Beeld BELGAIMAGE

Die opmerking valt niet zomaar, want de andere interne kandidaat, Guillaume Boutin – volgens De Tijd in polepositie – spreekt gebrekkig Engels. 

Bij de bonden liggen de directieleden Geert Standaert (chief technology officer) en Renaud Tilmans (chief customer operations officer) goed. “Maar mogelijk hebben ze minder het gepolijste profiel dat de raad van bestuur voorstaat”, klinkt het. 

Een andere naam die valt, is Jean-Paul Philippot, de huidige CEO van de RTBF en de echtgenoot van Laurence Bovy, de voormalige kabinetschef van Laurette Onkelinx (PS). Hij lag in 2013 al eens op de bovenste plank, toen Didier Bellens vervangen moest worden. 

Andere kandidaten, zoals Bernard Delvaux, de CEO van het Waalse Sonaca, en Grégoire Dallemagne, CEO van het energiebedrijf Luminus, bedankten voor de eer. 

Bernard Gustin, de vroegere CEO van Brussels Airlines, zou geen meerderheid van de raad van bestuur achter zich hebben.