Direct naar artikelinhoud
Europese UnieUpdate

Europees Parlement verleent steun aan Von der Leyen: Commissie kan op 1 december aan de slag

Ursula von der Leyen stelde vanochtend het werkprogramma van haar Commissie voor.Beeld AFP

De nieuwe Europese Commissie, onder leiding van de Duitse Ursula von der Leyen, kan op 1 december aan de slag gaan. Het Europees Parlement in Straatsburg heeft woensdag zijn ruime steun voor de Commissie uitgesproken, met 461 stemmen tegen 157, bij 89 onthoudingen.

en

De Commissie had normaal op 1 november haar ambtstermijn moeten aanvatten, maar het parlement schoot de kandidaturen van drie voorgedragen commissarissen af. Hun vervanging nam de nodige tijd in beslag.

De ploeg van Ursula von der Leyen telt geen 28, maar slechts 27 commissarissen. Wegens de aanstaande verkiezingen en de op stapel staande brexit, weigerde de Britse regering een kandidaat-commissaris voor te dragen. In de Commissie wordt Didier Reynders bevoegd voor Justitie en de bescherming van de rechtsstatelijke principes in de EU.

Werkprogramma

Woensdagochtend, voor de stemming, stelde Ursula von der Leyen haar werkprogramma voor. Ze zet hoog in op een “dubbele transformatie” op het vlak van klimaat en digitalisering.

Von der Leyen klonk bijzonder ambitieus. ‘Mijn boodschap is eenvoudig: laten we aan het werk gaan!’, zei ze. Ze zette haar ploeg in de markt als “een geopolitieke Commissie”. “We zullen in allianties investeren, maar zullen ook altijd de Europese belangen verdedigen.”

De Commissie zal tijdens de eerste weken van haar ambtstermijn een absolute prioriteit maken van de strijd tegen klimaatverandering, maakte von der Leyen duidelijk. “Hoe kan dit geen existentieel debat zijn als Venetië onder water staat en de Portugese bossen in brand? Akkoord, deze fenomenen hebben zich al eerder voorgedaan, maar nog nooit met zoveel intensiteit en zoveel regelmaat. We hebben geen tijd meer te verliezen.”

‘Green deal’

Ze kondigde een Europese ‘green deal’ aan, die tegelijk als groeistrategie zal dienen. Het plan moet de netto-uitstoot van broeikasgassen tegen het midden van de eeuw tot nul reduceren, maar die ommeslag moet ook voor iedereen verteerbaar en betaalbaar zijn, benadrukte von der Leyen. Ze kondigde in die context een “transitiemechanisme” aan.

Ze ging ook in op de meerjarenbegroting, die “niet zomaar een boekhoudkundige oefening mag zijn”. Dat lijkt een sneer naar landen als Duitsland en Nederland, die in het begrotingsdebat ijveren voor een stevige rem op de uitgaven. “Ons budget moet betekenisvol gemoderniseerd worden, want de wereld van zeven jaar geleden zag er helemaal anders uit dan de wereld van over zeven jaar.” Wat de nationale begrotingen betreft, zei von der Leyen dat de in het Stabiliteits- en Groeipact geïntegreerde flexibiliteitsclausule moeten worden gebruikt “om onze economieën de kans te geven te groeien”. Ook investeringen moeten gestimuleerd kunnen worden.

Over migratie zei von der Leyen dat Europa “altijd onderdak zal bieden aan wie nood heeft aan internationale bescherming”. Wie mag blijven, moet geïntegreerd worden, maar wie niet mag blijven, moet terugkeren, zei ze. “Het wrede zakenmodel van de smokkelaars moeten worden gebroken.”

Na de toespraak van von der Leyen ging een debat met de parlementsleden over het werkprogramma van start. Dat duurde tot de middag, waarna de stemming volgde.