Paars-groene meerderheid keurt versoepeling abortuswet goed, CD&V vraagt tweede lezing

© rr

In de commissie Justitie van de Kamer werd woensdag een eerste keer gestemd over de hervorming van de abortuswetgeving. Een paars-groene meerderheid keurde een versoepeling van de abortuswet goed. CD&V, samen met N-VA en Vlaams Belang tegenstander van de wijziging, vroeg echter een tweede lezing, zodat de commissie de tekst pas over enkele weken volledig kan goedkeuren. Pas daarna kan het voorstel voor groen licht naar de plenaire Kamer.

pvm, mg

Na de goedkeuring van de verschillende artikels en net voor de eindstemming in de commissie vroeg CD&V-fractieleider Servais Verherstraeten een tweede lezing. Hij betreurde dat CD&V nooit betrokken was bij de voorstellen rond abortus en merkte op dat CD&V bij een evetuele regeringsvorming 'bindende afspraken' wil over gevoelige materies. 'Wil je een stabiele meerderheid vormen in dit land, dan moet iedereen die daaraan mee doet een volwaardige partner zijn', zei hij.

Meerderheid

Enkele weken geleden werd al duidelijk dat socialisten, liberalen, groenen, DéFI en de PVDA het min of meer eens zijn over een versoepeling van de abortuswetgeving. Ze kwamen tot een gezamenlijk voorstel waardoor abortus voortaan mogelijk zou worden tot achttien weken na de bevruchting, in plaats van twaalf weken vandaag. Daarnaast zou de verplichte bedenktijd worden teruggeschroefd van zes dagen naar 48 uur, en zou abortus ook uit de strafwet verdwijnen. De ruimere termijn moet een oplossing bieden aan honderden vrouwen die nu na de twaalfde week abortus willen plegen - omdat ze pas dan merken dat ze zwanger zijn of te weinig informatie hebben over abortus - en daarvoor noodgewongen naar Nederland of Engeland moeten uitwijken.

Tegenstemmen

CD&V, N-VA en Vlaams Belang zijn tegen de voorgestelde versoepeling. 'Haastwerk', 'onvoldoende onderbouwd', en 'profilering', luidt hun oordeel. 'Men heeft lopende zaken misbruikt om aan ongepaste profilering te doen', zei Els Van Hoof (CD&V). 'Dit voorstel beantwoordt niet aan reële noden en is onzorgvuldig.''Het is een moeilijk debat. Zwangere vrouwen hebben uiteraard rechten, maar het ongeboren kind heeft die ook', zei CDH-politica Catherine Fonck tijdens het commissiedebat in de Kamer. Katja Gabriels (Open VLD) pleitte dan weer voor sereniteit. 'We hebben respect voor ieders mening, maar wij vragen dan ook respect voor onze mening. We hebben goed nagedacht over dit wetsvoorstel, en de mening van heel wat experts en juristen gehoord. Elk jaar trekken vijfhonderd vrouwen voor een abortus naar Nederland. Wij willen hen een oplossing dichtbij huis bieden.'

Open brief

In een open brief in De Morgen en La Libre riepen dinsdag zowat 750 artsen, vroedvrouwen, verpleegkundigen en andere zorgverleners de Kamerleden al op niet door te zetten met de plannen om de abortuswetgeving te versoepelen. 'In dit vergevorderde ontwikkelingsstadium is de baby bijna levensvatbaar, op enkele weken na: hij meet 20 centimeter, is gevoelig voor aanraking en geluid', schreven ze.

Van Hoof (CD&V) zei in een recent parlementair debat dat een foetus van 18 weken ‘al haar, vingers, tenen en een kloppend hart’ heeft. Theo Francken (N-VA) had het op Twitter over ‘een klein levend wezentje’.

Navraag bij neonatoloog Gunnar Naulaers (KU Leuven) leert dat het hart al begint te kloppen tussen 7 en 9 weken, en dat het haar pas zichtbaar is vanaf 20 weken. Tussen 12 en 18 weken gaat een foetus wel erg groeien, waardoor hij meer op een baby lijkt.