Speurders zoeken mes dat dader weggooide na moord op Jill Himpe (36)

© rr

Het moordwapen waarmee Ridoan O. (39) op 5 november Jill Himpe (36) om het leven bracht, is nog altijd spoorloos. De politie doet een oproep naar getuigen die het mes mogelijk hebben gevonden.

gsd

De onderzoeksrechter in Kortrijk besliste om dinsdagavond een oproep te verspreiden via het VTM-programma Faroek. Uit de reportage blijkt dat het gerecht ervan uitgaat dat Jill Himpe de morgen van de moord had afgesproken met haar ex Ridoan O. in de Debrabanderestraat in Marke, waar O. woont. “Hij wou haar confronteren met beelden die hij op sociale media had gezien en wilde vragen of ze met andere mannen had afgesproken”, zegt commissaris Stefaan Vannieuwenhuyse in Faroek. “Hij wilde meerijden naar haar werk in Gent om er in de wagen over te praten.”

O. had de hele nacht niet geslapen en was onder invloed van drank en drugs. De twee reden via de Dronckaertstraat, de Aalbeeksesteenweg en de Lauwestraat naar Aalbeke. Daar werd de grijze Peugeot 308 van Jill nog geregistreerd door een wegcamera. Wat verderop stopt hij op een parkeerstrookje op de Moeskroensesteenweg, recht voor houthandel Vandecasteele. Een studente die naar school fietste, heeft Jill om 7.40 uur nog levend gezien. “Ze zag hoe de vrouw probeerde te ontsnappen aan de passagierskant van de wagen terwijl een man haar probeerde tegen te houden”, zegt Vannieuwenhuyse.

De politie gaat ervan uit dat Jill daar werd vermoord. Toen de politie om 8 uur aankwam, was de wagen al verdwenen. O. beweert dat hij terugreed naar Aalbeke en dan naar de Nachtegaalstraat in Wevelgem is gegaan, waar Jill verbleef. Daar legde hij haar lichaam in huis. Om 8.45 uur belde hij een advocaat om te zeggen dat hij iets ergs had gedaan. Op de carpoolparking in Deerlijk liet hij zich inrekenen door de politie.

Mes of scalpel?

Op dit traject, tussen Aalbeke, Wevelgem en Deerlijk, gooide O. het mes weg waarmee hij Jill de keel had overgesneden. Het moordwapen is nog steeds spoorloos. De politie vraagt getuigen die het hebben gezien om zich te melden. Het wapen is enorm belangrijk, want O. beweert dat het om een scalpel ging dat al in de wagen lag. Voorts zoekt de politie automobilisten die de moord misschien hebben gefilmd met hun dashcam. Ze wil ook weten wat er in de Debrabanderestraat in Marke is gebeurd: of er daar al discussie was, of Jill uit de auto is gestapt of O. daar al het stuur daar heeft overgenomen. Tips zijn welkom op het gratis nummer 0800-30.300. Woensdag kwamen al vijf nuttige tips binnen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus