Direct naar artikelinhoud
Verenigde StatenUpdate

Trump wil drugskartels bestempelen als terreurorganisaties: Mexico vreest acties op eigen grondgebied

De Amerikaanse president Donald Trump tijdens een verkiezingsrally.Beeld AFP

Mexico heeft boos gereageerd op het voornemen van president Trump om Mexicaanse drugskartels officieel te bestempelen als terreurorganisaties. Trump wil zo de drugsbendes, die op één lijn worden gesteld met IS en Al Qaida, harder en effectiever aanpakken.

De Mexicaanse regering is bang dat de VS over de grens gaan optreden tegen de kartels. Minister van Buitenlandse Zaken Marcelo Ebrard wees erop dat de Amerikaanse wet dit mogelijk maakt.

“Mexico zal nooit welke actie dan ook accepteren die onze nationale soevereiniteit schendt”, waarschuwde de bewindsman op Twitter. Ebrard wil gauw overleggen met zijn Amerikaanse collega Pompeo. De minister zei maandag nog dat de VS niet zo ver zouden gaan, nadat op de website van het Witte Huis een petitie verscheen waarin wordt aangedrongen op het aanwijzen van de kartels als terreurorganisaties.

Ebrard waarschuwde dat Mexico dan ook het recht zal hebben over de Amerikaanse grens in actie te komen als dat nodig is. Trump zei dinsdag dat hij al drie maanden werkt aan een plan om de drugskartels in Mexico harder aan te pakken. De kartels zouden volgens de VS betrokken zijn bij de smokkel van drugs en illegalen over de Amerikaanse grens. De president zei dat het plan in een vergevorderd stadium is. “Zij zullen worden aangemerkt als terreurorganisaties”, aldus Trump in een televisie-interview.

Dood Amerikanen

Als de kartels op de Amerikaanse antiterreurlijst worden geplaatst, kan justitie personen strafrechtelijk en financieel harder aanpakken. Zo kunnen banktegoeden worden geblokkeerd. Ook mogen personen die ervan worden verdacht samen te werken met de drugskartels de VS niet meer in komen. Tegen Amerikanen die banden hebben met verdachten, kan ook fors worden opgetreden.

Trump bood de Mexicaanse regering deze maand hulp aan om machtige drugsorganisaties keihard aan te pakken. “Wij moeten oorlog voeren tegen de drugskartels en ze van van de aardbodem wegvagen”, tweette de president. Hij reageerde toen op de dood van negen Amerikanen die in het noorden van Mexico woonden. De drie vrouwen en zes kinderen behoorden tot een groep mormonen die zich jaren geleden in het gebied gevestigd hadden.

Volgens de Mexicaanse autoriteiten werd de groep mogelijk gedood tijdens een strijd tussen rivaliserende drugsorganisaties. Ze zouden door een van deze organisaties in een hinderlaag zijn gelokt omdat ze werden aangezien voor leden van een andere drugsbende. Mexico heeft de FBI uitgenodigd om deel te nemen aan het onderzoek. De Mexicaanse regering is bang dat Trump het geweld van de drugskartels zal gebruiken voor zijn herverkiezingscampagne.

De Mexicaanse president Andres Manuel Lopez Obrador zei maandag dat Mexico zijn veiligheidsproblemen zelf moet aanpakken en geen buitenlandse interventie zal accepteren.

Agenten doen in Mexico onderzoek naar de moord op een mormonenfamilie.Beeld EPA