Direct naar artikelinhoud
Proximus

Top Proximus duwt transformatieplan door, Guillaume Boutin wordt nieuwe CEO

Guillaume Boutin.Beeld BELGA

De Fransman Guillaume Boutin is aangesteld als de nieuwe topman van telecombedrijf Proximus. Hij start onder een slecht gesternte. Het transformatieplan dat de raad van bestuur uitvoert zien de bonden als een oorlogsverklaring.

Guillaume Boutin volgt Dominique Leroy op. Zij kondigde in september haar vertrek aan bij Proximus om CEO te worden bij de Nederlandse sectorgenoot KPN. Na onderzoek over mogelijke handel met voorkennis zag KPN af van die benoeming.

Met Boutin stelt Proximus een interne kandidaat aan. Hij kwam ruim twee jaar geleden Proximus binnen als het hoofd van de consumententak van de telecomgroep. Na zijn studies aan de businessscholen HEC en INSEAD begon hij zijn loopbaan bij de consultant Roland Berger. Daarna volgde Instranet, een technologieleverancier. Hij deed ook nog ervaring op bij onder meer de telecomgroep SFR en mediabedrijf Canal+, waar hij hoofd van marketing was.

Met de keuze voor Boutin knoopt Proximus ook weer aan met een buitenlandse CEO, na de Nederlander Bessel Kok (1991-1995).

Guillaume Boutin.Beeld BELGA

In een eerste reactie zegt de 45-jarige Boutin trots te zijn om de rol van CEO van Proximus op zich te nemen. “Proximus is een uniek bedrijf. Ik ben vertrouwd met het uitzonderlijke talent en professionalisme van de teams, de kracht van zijn merken en zijn uitmuntende netwerken en klantenservice. Ik zal er alles aan doen om van Proximus de referentieoperator in Europa te maken in het belang van onze klanten, onze medewerkers, de wereld om ons heen en onze aandeelhouders. Ik heb het volste vertrouwen in de toekomst.”

Sandrine Dufour, die CEO ad interim was, had zich eerder uit het proces teruggetrokken. Zij wordt opnieuw financieel directeur, klinkt het.

Taallessen

Op Boutins to-dolijst staan alvast taallessen. Zijn Nederlands is naar verluidt onbestaande en ook zijn Engels zou niet erg vlot zijn. Maar dat is het minste van zijn zorgen, want hij krijgt meteen al af te rekenen met een joekel van een sociaal conflict. De raad van bestuur besliste om het transformatieplan goed te keuren. Dat er binnen het Paritair Comité geen meerderheid was, legt Proximus naast zich neer.

De leden van de raad van bestuur steunen de directie om het overleg met de vakorganisaties verder te zetten, met open geest, om na te gaan of bepaalde elementen in de uitvoering van het plan nog kunnen worden aangepast. Op 9 december moet er dan een nieuw Paritair Comité samenkomen, klinkt het.

‘Oorlogsverklaring’

Bart Neyens van ACOD reageert verbluft. “Dit is een oorlogsverklaring. Een tiental mensen in de raad van bestuur beslist over het lot van duizenden mensen. Alsof ze het signaal niet goed hebben begrepen.” Eerder op de dag hadden ACV en ACOD geprotesteerd aan het hoofdkantoor van Proximus in Brussel. Toen Proximus-voorzitter Stefaan De Clerck aankwam, werd hij uitgejouwd door misnoegde werknemers. De vakbonden hopen onder meer nog naakte ontslagen te vermijden. Donderdag staat een overleg gepland, maar Neyens zegt dat “een schijnvertoning” voor hem niet hoeft.

De bonden schuiven vier eisen naar voren: geen naakte ontslagen, het vrijwillige vertrekplan moet voor álle werknemers toegankelijk zijn, ‘een meer menselijke benadering’ voor de eindeloopbaanregeling voor zware beroepen, en hij wil af van regels die ontslag in de toekomst makkelijker maken. Er zouden nog 1.300 banen sneuvelen, ongeveer een derde minder dan de 1.900 waarvan sprake was bij de aankondiging van de reorganisatie.

Meteen waarschuwt Neyens ook dat het sociaal conflict bij Proximus weleens zou kunnen overwaaien naar de andere overheidsbedrijven. “Als dit de vorm is van sociaal overleg binnen Proximus, dan weten de andere overheidsbedrijven ook waar ze aan toe zijn.”

Over Boutin kon Neyens weinig kwijt. “Ik ken de man niet zo goed. Hij kwam af en toe eens opdagen op het overleg, maar vaker niet.” Of hij het vertrouwen geniet van het personeel? “Als hij het transformatieplan zoals het vandaag voorligt nog kan omturnen, dan wel. In het andere geval heeft hij een groot probleem.”