Direct naar artikelinhoud
Luchtvaart

Romp van Boeing 777X barst tijdens stresstest

De vleugeltip van een 777X tijdens de productie. Archiefbeeld.Beeld REUTERS

Bij een stresstest om de structurele sterkte van de Boeing 777X te bepalen in september, is de romp van het vliegtuig volledig gescheurd. Boeing gaf geen details over die test, maar de Seattle Times kon de hand leggen op beelden waarop te zien is dat de schade groter is dan eerder was bekendgemaakt.

en

Het testvliegtuig is onherstelbaar beschadigd. Zo is de romp net achter de vleugel opengescheurd en vloog ook een deur voor passagiers uit het toestel.

De vliegtuigbouwer laat in een mededeling weten dat er nog geen volledige analyse is gemaakt van het incident. Maar “wat we tot nu toe hebben gezien, bevestigt onze eerdere beoordeling dat dit geen significante invloed zal hebben op het ontwerp of onze voorbereidingen voor de eerste testvlucht”, klinkt het.

Volgens Boeing-woordoverder Paul Bergman zal de test niet voor extra vertragingen zorgen. De eerste vlucht met de 777X werd eerder al uitgesteld door problemen met de ontwikkeling van de motor. Bedoeling is nog steeds om de eerste vlucht begin 2020 uit te voeren zodat het eerste toestel in 2021 geleverd kan worden aan een luchtvaartmaatschappij.

Twitter bericht wordt geladen...

Een Boeing-fabriek in Everett, Washington in de VS.Beeld REUTERS