De Vlaamse regering wil de uitgaven voor cultuur terugschroeven van 138,7 miljoen euro naar 130,4 miljoen.
Volledig scherm
PREMIUM
De Vlaamse regering wil de uitgaven voor cultuur terugschroeven van 138,7 miljoen euro naar 130,4 miljoen. © iStock

Na de woede de cijfers: hoeveel kost cultuur, en wat levert het op?

In het debat over de cultuurbesparingen, vandaag weer op de agenda in het parlement, staan twee kampen tegenover elkaar. Peter De Roover (N-VA): ze hangen aan de subsidieslurf. Antwoord van de sector: natuurlijk heeft cultuur een economische en maatschappelijke meerwaarde. Welke klaarheid bieden de cijfers?

7 reacties

  • Phil Duncan

    4 jaar geleden
    Bewijst de willekeur aan subsidies , nu als het niet aanstaat dat ze een ander beroep kiezen . In geen enkel beroep bestaat een er periode waar je door subsidies betaald wordt om te experimenteren . Dat de groten in hun sector meer betalen en dat gebruiken voor de jongeren maar zo solidair zullen ze wel niet zijn . Schijnbaar is het leven op subsidies zo ingeburgerd in de sector dat ze het als vast loon beschouwen . Leer werken voor je geld en niet te leven als parasiet van de maatschappij.
  • Anoniem

    4 jaar geleden
    Voor een solidariteits belasting in voor de miljonairs van de cultuursector. Ze klagen allemaal, maar tenslotte is het de loontrekkende die de meeste belasting betaald. Ze hebben allemaal de beste creatieve boekhouders in dienst zodat ze zo weinig mogelijk moeten bijdragen en niet in verhouding wat ze reëel verdienen. Een loontrekkende die veel verdient, betaald heel veel belasting en dikwijls ook arbeiders die gevaarlijk werken uitvoeren of in ploegendienst werken.
  • Hans Van Reeth

    4 jaar geleden
    België wordt bestuurd door industriëlen. Vandaar hun onkunde bij kunst. Ooit heeft Engeland het langharig tuig, The Rolling Stones en anderen, het land uit gejaagd door overdreven belastingen te eisen. Tot zij beseften dat zij multinationals waren verloren. Nu zijn die rock- legendes allemaal geridderd tot Lords. België heeft enorm veel talent, maar kan zich niet verkopen!
  • gie vanheers

    4 jaar geleden
    Waarom moeten kunstvormen die geen publiek aantrekken blijven bestaan? En waarom moeten mensen die naar "Kunst" gaan kijken niet de kostprijs van het projekt betalen? Mensen die naar bvb een popkoncert gaan betalen toch ook honderden euro's om hun idolen te zien. Waarom moeten opera of balletliefhebbers dat niet doen? Het is doorgaans zo dat mensen met veel geld meestal naar gesubsidieerde voorstellingen gaan kijken. Eerlijk is anders.
  • René Mattyns

    4 jaar geleden
    Het bekostigen van onderwijs in cultuurzaken is ok. Om verder te teren op belastinggeld kan je beter met iets goed op de proppen komen.Alleen is het in alle sectoren een bepaald deel dat er rijk van wordt, Apart wereldje waar de overjaarse ham tot kunstwerk wordt verheven.Katten in de lucht gooien is misschien gratis en ook kunstig, maar echt gratis is dat niet