Direct naar artikelinhoud
Nederland

Vader van Nederlands ‘spookgezin’ verdacht van seksueel misbruik van kinderen

Vader van Nederlands ‘spookgezin’ verdacht van seksueel misbruik van kinderen
Beeld EPA

De 67-jarige vader die met zes kinderen negen jaar in isolement in een boerderij in het Nederlandse Ruinerwold leefden, wordt er nu ook van verdacht twee van zijn kinderen die eerder het gezin verlieten, te hebben misbruikt.

Dat heeft het Openbaar Ministerie donderdag bekend gemaakt. De vader wordt er daarnaast van verdacht samen met de 58-jarige medeverdachte Josef B. in 2009 een 69-jarige Oostenrijker voor enkele maanden tegen zijn wil in te hebben vastgehouden.

Het Openbaar Ministerie kan meer details bekendmaken, omdat de beperkingen tegen de twee verdachten zijn opgeheven. Naast seksueel misbruik wordt vader Gerrit Jan van D. ook nog steeds verdacht van witwassen en vrijheidsberoving en mishandeling van zijn negen kinderen.

Lees de beste stukken over het Nederlandse ‘spookgezin’

Zoektocht naar het wereldbeeld van het gezin uit Ruinerwold leidt naar dit landgoed

Het beeld van het Nederlandse ‘spookgezin’ lijkt flink te moeten worden bijgesteld

En toen deed de 25-jarige man zijn verhaal op café: ‘Hij vertelde dat daglicht slecht was’

Inmiddels heeft het OM met DNA-verwantschapsonderzoek kunnen vaststellen dat Gerrit Jan van D. de vader is van alle zes de kinderen die in de boerderij werden aangetroffen. Ook hebben ze dezelfde moeder. Die is volgens het OM al in 2004 in Zwolle overleden. Doordat bekend is wie de ouders zijn, heeft de officier van justitie de kinderen kunnen inschrijven bij de burgerlijke stand. Tot nog toe waren deze kinderen nergens geregistreerd en ontbrak er tot nog toe een officiële geboorteakte.

De 58-jarige Oostenrijkse klusjesman en de 67-jarige vader werden in oktober vlak na elkaar aangehouden. In een ‘provisorische, af te sluiten ruimte’ trof de politie naast de 67-jarige vader vijf inmiddels meerderjarige kinderen aan.

Dorpscafé

De oudste zoon van het gezin was eerder vanuit de boerderij naar het dorpscafé gevlucht en liet de politie inseinen. Hij zou zich zorgen maken over de situatie waarin zijn gezinsleden zich bevonden. De vader, Gerrit Jan van D., werd twee dagen later zelf als verdachte aangemerkt.

Vader Gerrit-Jan van D. bleek naast de zes kinderen ook nog drie kinderen te hebben, die eerder uit huis waren gevlucht. Bij twee van deze drie kinderen is volgens het OM sprake geweest van seksueel misbruik. Uit een eerder huwelijk heeft de vader ook nog een kind.

Beide verdachten zitten nog in hechtenis. Op 21 januari is de eerste openbare zitting.