Direct naar artikelinhoud
Staking poetshulpen

Duizend ontevreden poetshulpen voeren actie in Brussel

Duizend ontevreden poetshulpen voeren actie in Brussel
Beeld BELGA

Ondanks het gure weer hebben zich vanochtend toch duizend poetshulpen en werknemers van strijkateliers verzameld aan het station Brussel-Noord om actie te voeren. Het protest, dat ondersteund wordt door de drie vakbonden, ACV, ABVV en ACLVB, leidt hen naar enkele grote bedrijven, waar ze hun eisen voor een loonsverhoging kracht zullen bijzetten.

en

Om 11.00 uur gingen de poetshulpen langs bij Tempo-Team, een groot bedrijf dat volgens de actievoerders net wel de middelen heeft om een loonsverhoging te betalen. Vervolgens werd er om 12.00 uur halt gehouden bij Federgon, de koepelfederatie van de werkgevers.

Lees ook:

Waarom poetshulpen vandaag protesteren: ‘Ik hou 8 euro per uur over, schandalig!

De organisatoren hoopten op meer dan honderd betogers, maar dat zijn er veel meer geworden. “We hadden eerst vijf bussen voorzien, maar dat zijn er 23 geworden. Er zijn 1.200 mensen ingeschreven, Veel van deze mensen zitten met onbetaalde facturen en geldproblemen, dus het is echt nodig dat er iets aan verandert. Er zijn er velen die zeiden dat ze graag zouden staken, maar geen halve euro kunnen missen en dus moeten werken vandaag”, vertelt Issam Benali, federaal secretaris van ABVV.

De zowat 145.000 poetshulpen en werknemers van strijkateliers die betaald worden met dienstencheques vragen - conform het interprofessioneel loonoverleg van begin dit jaar - 1,1 procent meer loon. De werkgevers willen evenwel niet verder gaan dan een eenmalige nettopremie. Die zou volgens de bonden voor de meerderheid van de werkneemsters amper meer dan 65 euro bedragen.

Vlaams minister van Werk en Economie Hilde Crevits (CD&V).Beeld Photo News

Eerder vandaag liet Vlaams minister van Werk en Economie Hilde Crevits (CD&V) weten dat ze de vraag naar meer loon ‘een hele logische vraag’ vindt. De loondiscussie is echter een zaak tussen werkgevers en werknemers. Zelf wil de minister zien of ze de werkbaarheid kan verbeteren en de rendabiliteit in de sector kan verhogen.