Direct naar artikelinhoud
Discriminatie

Politieman dreigt met boete omdat vrouw borstvoeding geeft in auto

Politieman dreigt met boete omdat vrouw borstvoeding geeft in auto
Beeld thinkstock

De federale politie is een tuchtprocedure opgestart tegen een agent die ermee dreigde een Brugse vrouw te beboeten omdat ze in haar eigen wagen borstvoeding gaf. De politieman ging hevig tekeer tegen de moeder en vertelde dat ze aan ‘openbare zedenschennis’ deed. “We betreuren dit voorval en zijn een tuchtdossier opgestart”, bevestigt woordvoerster Sarah Frederickx. 

De feiten dateren al van afgelopen zomer, maar nu pas maakt de Brugse vrouw haar verhaal bekend. Nefera Mavambu was met de wagen onderweg toen haar zoontje onbedaarlijk begon te huilen: hij had dorst. Niets hielp om hem te sussen, dus besloot de 30-jarige moeder om haar wagen langs de kant van de weg te parkeren en haar zoontje aan de borst te leggen.

“Plots kwam er iemand op mijn ruitje kloppen”, vertelt de moeder. Een politieman van de federale wegpolitie vroeg het raampje naar beneden te doen. “Dat doen we hier niet hé”, klonk het nors. 

De agent beval haar onmiddellijk te stoppen met de borstvoeding. “Dat gaat hier om openbare zedenschennis. Iedereen kan dat hier zien”, klonk het. De vrouw maakte duidelijk dat ze in haar eigen wagen zat en op een parking stond, maar de agent beval nogmaals te stoppen en dreigde met een proces-verbaal.

De vrouw besloot klacht in te dienen. “Mensen op zo’n manier behandelen, dat kan echt niet. Als moeder is het pijnlijk en shockerend om zo hard aangepakt te worden, enkel en alleen omdat je borstvoeding geeft.”

‘Niet in de doofpot’

Omdat de klacht maanden na de feiten nog steeds geen reactie opleverde, besloot het Brugs koppel een open brief te schrijven. Bij de federale politie benadrukken ze dat de zaak niet in de doofpot wordt gestopt. “We betreuren dit voorval en zijn een tuchtdossier opgestart tegen de politieman. Het is nog wachten op de resultaten daarvan”, zegt woordvoerster Sarah Frederickx. “We benadrukken dat het geven van borstvoeding absoluut niet valt onder openbare zedenschennis. Het is de normaalste zaak van de wereld.”