Absolute triomf voor "Toni Erdmann" van Maren Ade op European Film Awards

De Oostenrijks-Duitse tragikomedie "Toni Erdmann" van Maren Ade heeft vijf awards gewonnen op de 29ste European Film Awards in het Poolse Wroclaw, de Europese cultuurstad van 2016. De film won in de belangrijkste categorieën: film, regie, actrice, acteur en scenario. De European Film Awards zijn de tegenhangers van de Amerikaanse Oscars.
Copyright 2016 The Associated Press. All rights reserved.
De twee vrouw van links is Sandra Hüller, naast haar staat Maren Ade.

"De weg was lang bij het schrijven van dit scenario", benadrukte de Duitse Maren Ade toen ze haar eerste prijs van de avond in ontvangst mocht nemen, met name die voor beste scenario.

"Dank je wel Maren Ade voor het geweldige personage dat je voor me schreef", zei Peter Simonischek toen hij de prijs van acteur in ontvangst nam, kort voordat zijn tegenspeelster Sandra Hüller de prijs van actrice in ontvangst mocht nemen. De twee prijzen werden uitgereikt door de Vlaamse Veerle Baetens en de Ier Liam Cunningham. Baetens won zelf een European Film Awards van 2013 voor haar prestatie in de "Broken circle breakdown".

Aan het einde van de avond werd Maren Ade bekroond tot beste regisseur, waarna "Toni Erdmann" nog de prijs voor beste film won.

Tal van ere-prijzen, ook voor Pierce Brosnan

"Toni Erdmann" gaat over Ines, een zakenvrouw in Boekarest, die haar vader onverwacht ziet opduiken. Hij begint zich vervolgens te moeien met haar leven, wat Ines doet nadenken over zichzelf.

In Wroclaw werden in totaal 20 prijzen uitgereikt. In de categorie komedie won "A man called Ove" van Hannes Holm, terwijl de prijs voor beste documentaire ging naar "Fuocoammare" van Gianfranco Rosi, over de vluchtelingenproblematiek in Lampedusa.

Daarnaast kreeg acteur Pierce Brosnan (foto), die bekend werd met zijn rol als James Bond, een carrièreprijs, net als de Franse scenarist-acteur Jean-Claude Carrière. Postuum werd ook een ere-award uitgereikt aan de Poolse regisseur en scenarioschrijver Andrzej Wajda, die onlangs overleed.

AFP or licensors

Meest gelezen