Direct naar artikelinhoud
MIA's

Nederlands en urban domineren de MIA’s

Romeo Elvis en Zwangere Guy samen op het podium in Vorst Nationaal Forest National (20 april 2019). De twee rappers zijn echter het label ‘urban’ ontgroeid: Zwangere Guy is in zeven MIA-categorieën genomineerd.Beeld Alex Vanhee

Zwangere Guy drukt dit jaar zijn stempel op de MIA’s. De Baron van Brussel neemt de leiding met zeven nominaties op de Music Industry Awards. In zijn kielzog: stadsgenoot en bevriend hiphopper Brihang. Die kaapt zes nominaties weg, net als Balthazar. 

Voor het geval u net te lang de andere kant bleef opkijken: het panorama van de Belpop-scene werd de voorbije jaren goeddeels hertekend door een muzikale strekking die weleens de tuttige stempel ‘urban’ meekrijgt. Die gelijknamige categorie werd twee jaar geleden eindelijk toegevoegd aan de MIA’s, na de aanzwellende kritiek dat hiphop stiefmoederlijk behandeld werd bij de belangrijkste Vlaamse muziekprijzen.

Daarvan is vandaag geen sprake meer. Met de selectie die Vlaamse muziekprofessionals van de radio, tv en geschreven pers maakten, waait een andere wind door de awardshow. Zo laten Zwangere Guy, Brihang, Roméo Elvis en Tourist LeMC zich niet uitsluitend gelden in het onderdeel ‘Urban’. Zwangere maakt in februari kans op maar liefst zeven prijzen, en niet in de minste categorieën: ‘Album’, ‘Auteur/componist’, ‘Nederlandstalig’ , ‘Live act’, ‘Solo Man’, ‘Videoclip’ en ‘Urban’ zet hij achter zijn naam. Brihang heeft dan weer zes nominaties op zak: alleen in de categorie ‘Live Act’ is hij afwezig.  Balthazar won tot nu toe voor elk album een MIA en de kans is reëel dat dat opnieuw lukt met Fever. De groep kreeg zes nominaties, waaronder eentje voor ‘Album’. 

Angèle volgt met vijf nominaties. En ook Charlotte Adigéry mist haar entrée allerminst: als nieuwlichter is ze goed voor drie nominaties, waaronder ‘Doorbraak’ en ‘Alternative’. Met hun Engelstalige frithop doet blackwave. voor het eerst zijn intrede, in de categorie ‘Urban’.

Niels Destadsbader op de Lokerse Feesten 2019.Beeld Stefaan Temmerman

Opvallend is ook het grote aandeel van artiesten met een Nederlandstalig repertoire. Meer dan een derde van de nominaties gaat naar artiesten die in de moerstaal zingen of rappen. Niels Destadsbader en Clouseau nemen het tegen elkaar op in de categorieën ‘Pop’ en ‘Nederlandstalig’. Ook Bart Kaëll, Dana Winner, Willy Sommers, Ertebrekers, Het Zesde Metaal en Miguel Wiels zijn in een van de achttien categorieën genomineerd.

Tot en met 8/12 kan het publiek en de muzieksector zijn stem uitbrengen via een.be/mias. De MIA’s worden op 6 februari uitgereikt.