Direct naar artikelinhoud
Irak

Iraaks premier Mahdi kondigt ontslag aan na dodelijke protesten tegen zijn regering

Iraaks premier Adel Abdul Mahdi.Beeld Kay Nietfeld/DPA

De Iraakse premier Adel Abdul Mahdi zegt dat hij binnenkort zijn ontslag indient. Het parlement kan daarna een nieuwe regering kiezen en een nieuwe minister-president aanstellen. De aankondiging volgt op bijna twee maanden van protesten, en nadat grootayatollah Ali al-Sistani de druk opvoerde. 

, en

Mahdi maakt zijn opstappen bekend nadat de hoogste geestelijke sjiitische leider ayatollah Ali al-Sistani vrijdag om zijn ontslag had gevraagd.

De Irakezen komen al sinds 1 oktober op straat tegen de corruptie en het wanbeleid in hun land. Demonstranten eisen betere leefomstandigheden en willen een nieuwe regering. Gisteren kwamen nog zeker 29 mensen om het leven nadat veiligheidstroepen betogers onder vuur namen. In totaal zijn al meer dan 400 mensen omgekomen.

Epicentrum

Onmiddellijk na de aankondiging van Mahdi barstte de menigte op het Tahrirplein in Bagdad in vreugde uit. Die plek was de voorbije twee maanden het epicentrum van de protesten.

Mahdi zei eind oktober al bereid te zijn op te stappen om zo de actievoerders tegemoet te komen. Eerder deze maand hadden woedende burgers ook al het consulaat van Iran in de Iraakse stad Karbala aangevallen. Ze verwijten het sjiitische regime in het buurland de regering van premier Mahdi overeind te houden.