Nieuwe voorzitter van de MR wil met N-VA praten

© belga

Georges-Louis Bouchez heeft de voorzittersverkiezingen bij de MR gewonnen. Hij wil graag met de N-VA praten, maar niet over een communautaire hervorming.

bbd, lob

Met 62 procent tegen 38 procent voor zijn uitdager Denis Ducarme, hebben de leden van de MR Georges-Louis Bouchez gekozen tot hun nieuwe voorzitter.

De nieuwe voorzitter had, net zoals bij CD&V straks, twee stemronden nodig. In de eerste ronde had hij al een mooie score van 45 procent behaald. Ducarme strandde toen op 25 procent, de andere tegenkandidaten scoorden nog lager.

Met Bouchez (33) krijgt de MR opnieuw een jonge lefgozer aan het hoofd (de jongste ooit voor de MR), net zoals met Charles Michel destijds. Die laatste steunde de kandidatuur van Bouchez trouwens volop.

Als voorzitter wil Bouchez de militanten van de MR veel meer bij de partij en de beslissingen betrekken, via panels en wekelijkse bezoeken aan lokale afdelingen. Iedereen, ook van buitenaf, moet bij de MR welkom zijn met ideeën en als kandidaat.

In een eerste reactie zegt de nieuwe voorzitter dat hij bereid om met N-VA te werken als die partij vooruit wil in de sociaal-economische thema's. Als N-VA daarentegen een communautaire hervorming wil, 'zal dat niet met de MR zijn'.

Over zijn voorkeuren voor de federale coalitie wil Bouchez enkel kwijt dat zijn partij niet te scheiden is van Open Vld.

Er wacht hem al meteen een lastige taak: een opvolger voor Didier Reynders in de federale regering aanduiden. Dat zal vandaag of morgen gebeuren want Reynders begint zondag al aan zijn nieuwe job bij de Europese commissie.