Direct naar artikelinhoud
LondenUpdate

Dader steekpartij Londen kwam vorig jaar vrij onder elektronisch toezicht

Usman Khan werd gisteren doodgeschoten door de politie.Beeld AP

De dader van het steekincident op de London Bridge gisteren, waarbij twee doden en drie zwaargewonden vielen, kwam in december vorig jaar na een veroordeling voor terreurmisdrijven. Hij stond sindsdien onder elektronisch toezicht. Usman Khan (28) werd gisteren door de politie doodgeschoten nadat hij door omstaanders was overmeesterd. Khan droeg een valse bommengordel toen hij voorbijgangers neerstak. 

, en

Video wordt geladen...

De politie kreeg gisteren kort voor 14 uur lokale tijd melding van een steekpartij op de brug in het centrum van Londen. Een man stak daar voorbijgangers neer. Een groep mannen probeerde de dader te overmeesteren. 

Vervolgens kwam de politie tussenbeide. De ordediensten trokken een aantal personen weg van de verdachte, waarna schoten worden gelost. Daarbij werd de verdachte neergeschoten.

Twee slachtoffers van de steekpartij zijn overleden, drie anderen raakten gewond. 

De Britse antiterreurdienst vertelde op een persbriefing dat de dader nog op de brug overleed en dat hij een valse bommengordel droeg. Daarom wordt het incident als terreur bestempeld.

Identiteit dader bekend

De dader is door de autoriteiten geïdentificeerd als de 28-jarige Usman Khan. “Dit individu stond bij de autoriteiten bekend en werd in 2012 veroordeeld wegens aan terrorisme gerelateerde misdrijven”, verklaarde Neil Basu, hoofd van de Britse antiterreurpolitie, in een mededeling. “Hij werd in december 2018 onder voorwaarden vrijgelaten uit de gevangenis en het is nu zaak om te onderzoeken hoe hij deze aanval heeft kunnen uitvoeren”, luidde het. Khan stond onder elektronisch toezicht.

“Dit individu was gekend bij de autoriteiten, met een veroordeling in 2012 voor terreurmisdrijven”, aldus Neil Basu, hoofd van de antiterreureenheid bij de Britse politie, in een persbericht. Hij was in december 2018 vrijgelaten uit de gevangenis. “Een belangrijke onderzoekspiste nu is bepalen hoe hij kwam tot het uitvoeren van deze aanval.”

Britse media hadden eerder bericht dat de man een crimineel verleden en banden met islamistische terreurgroepen had. Volgens de krant The Times droeg hij bovendien een elektronisch monitoringstoestel. De krant The Guardian berichtte dat de dader was opgesloten voor misdrijven, waaronder een plot om de Londense beurs aan te vallen. Ook was hij van plan om een “terroristisch militair trainingscomplex” op te richten in Kasjmir, aldus de krant.

The Times meldt verder nog dat de man in de Fishmongers’ Hall, een gebouw aan de London Bridge, een conferentie van de Cambridge universiteit bijwoonde over de rehabilitatie van gedetineerden. Hij zou er onder andere mee hebben gedreigd het gebouw op te blazen, aldus The Times.

Sadiq Khan, burgemeester van Londen, maakte bekend dat de politiepatrouilles gedurende het weekend zullen worden opgevoerd.

Identiteit dader bekend
Beeld AFP

‘Weerzinwekkend’

Premier Boris Johnson werd snel op de hoogte gebracht en keert terug naar Londen nadat hij in zijn kiesdistrict campagne voerde voor de verkiezingen van 12 december. Hij spreekt over een “weerzinwekkend incident” en dankt de hulpdiensten en burgers voor “hun immense moed”. “Voor mij vertegenwoordigen zij het beste van ons land”, zei Johnson.

Ook Sadiq Khan roemt de “ongelooflijke moed” van de omstanders die met gevaar voor eigen leven de verdachte probeerden te ontwapenen.