Direct naar artikelinhoud
IS-vrouwenUpdate

IS-vrouwen overgebracht naar gevangenissen van Antwerpen en Brugge

Fatima Benmezian.Beeld RV

Turkije heeft gisterenavond de eerste twee IS-vrouwen naar ons land teruggestuurd. De Antwerpse zussen Fatima (24) en Rahma Benmezian (31) zijn overgebracht naar de gevangenissen van Antwerpen en Brugge. Dat bevestigt Kathleen Van De Vijver, de woordvoerster van het gevangeniswezen, vandaag. De directeurs van de instellingen beslissen in de loop van de dag over hun gevangenisregime.

, en

Video wordt geladen...

Gisterenavond zijn Fatima B. en Rahma B. door de Turkse autoriteiten uitgewezen. Zij landden vrijdagavond met een reguliere vlucht, vergezeld van politieagenten, op de luchthaven van Brussel. 

“Na hun aankomst zijn beiden overgebracht naar de gevangenis door de leden van de Federale gerechtelijk politie (FGP) Antwerpen - onder coördinatie van de centrale dienst “Terrorisme” van de FGP - om hun straf te ondergaan. Beide vrouwen werden door de rechtbank van eerste aanleg te Antwerpen bij verstek veroordeeld tot gevangenisstraffen van 5 jaar met onmiddellijk aanhouding wegens deelname aan de activiteiten van een terroristische groep”, zei het parket in een persbericht.

Omdat een van de vrouwen mogelijk verzorging nodig heeft, werd ze overgebracht naar de gevangenis van Brugge, waar naast een vrouwenafdeling ook een medisch centrum is. De andere vrouw werd ondergebracht in de gevangenis van Antwerpen.

In de loop van de dag beslissen de directeurs van beide instellingen over het regime dat ze zullen opleggen aan de IS-vrouwen. “Dat verloopt via het gewoonlijke draaiboek, waarbij de directeur in principe binnen de 24 uur een ontmoeting heeft met de gedetineerde en beslist over het regime”, zegt Van De Vijver.

De jongste van de twee ontsnapte in oktober uit het Koerdische gevangenenkamp van Ain Issa. Ze slaagde erin om de grens met Turkije over te steken en werd daar begin deze maand in de boeien geslagen. Over de oudste onthulde Het Laatste Nieuws enkele weken geleden dat ze was ontsnapt uit het gevangenenkamp van Al-Hol en zich ook al in Turkije bevond. Maar dat ook zij in handen viel van de Turkse autoriteiten, was nog niet bekend.

“Al dan niet verzet aantekenen”

De advocaten van de twee IS-vrouwen willen zo snel mogelijk met hun cliënten samenzitten om uit te maken of ze verzet zullen aantekenen tegen hun veroordelingen bij verstek in België, of in de uitspraak zullen berusten. Dat zegt Abderrahim Lahlali, die samen met advocaat Mohamed Ozdemir door de familie van de Antwerpse zussen werd aangesteld. Er rest hen daarvoor vijftien dagen. 

Lahlali zei deze ochtend aan VTM NIEUWS dat hij vandaag Fatima B. voor de eerste keer zal kunnen spreken. “Voor ons is het van belang om te kijken of ze verhoorbaar is, rekening houdende met haar psychische gesteldheid. Het gaat om iemand die een enorm vluchtverhaal achter zich heeft. Het verhoor kan over twee elementen gaan: enerzijds hoe ze daar is terechtgekomen en teruggekeerd is, anderzijds zou het ook kunnen dat men haar confronteert met nieuwe tenlasteleggingen.”

Lahlali is tegelijk kritisch over de manier waarop de terugkeer verlopen is. “Dit toont aan dat onze veiligheidspolitiek faalt. Ik heb altijd gepleit voor een gecontroleerde terugkeer, zoals OCAD (Coördinatieorgaan voor de dreigingsanalyse) trouwens ook heeft gedaan. Net om te vermijden dat we zouden geconfronteerd worden met buitenlandse politieke invloed op ons beleid. Nu beslist de Turkse president iets en slaan we in paniek. Als beklaagden hier veroordeeld worden, moeten we onze verantwoordelijkheid nemen om hen hun straf hier te laten uitzitten.”

“Struisvogelpolitiek”

Lahlali spreekt van een “struisvogelpolitiek” en klaagt aan dat pas ingegrepen wordt bij een onomkeerbare situatie. “Dat is ook niet in het belang van mijn cliënten.” Hij zegt dat hij de feiten waarvan de zussen beschuldigd worden niet wil vergoelijken. Wel ijvert hij ervoor dat ze psychologische bijstand zouden krijgen, vanwege “de problematische stress-situatie” die ze achter de rug hebben in de kampen, waar ze “in onmenselijke omstandigheden” zouden verbleven hebben.

De advocaat wil geen verdere verklaringen afleggen en roept op tot respect voor de privacy van de omgeving van de familie. Hij is zich bewust van de vijandigheid in de publieke opinie. “Maar we zijn een rechtstaat. We moeten justitie en zijn instellingen hun werk laten doen.” 

Martelaren

In mei 2015 werden voor de correctionele rechtbank van Antwerpen in totaal zeven moslima’s veroordeeld voor hun deelname aan de activiteiten van een terroristische groep. Vier van hen, onder wie Fatima Benmezian, hadden zich in Syrië aangesloten bij IS en kregen vijf jaar effectief en 15.000 euro boete. De rechtbank beval toen ook hun onmiddellijke aanhouding.

In afscheidsbrieven hadden de vier geschreven dat ze de westerse democratie verafschuwden en dat ze als martelaren wilden sterven. De vier trouwden ook met Syriëstrijders. Fatima Benmezian was in 2014 via Düsseldorf naar Syrië vertrokken. Haar oudere zus Rahma bevond zich daar toen al.

Turkije heeft in totaal 15 buitenlandse IS-strijders teruggestuurd naar onder andere Duitsland, de VS en andere Europese landen, sinds Ankara op 11 november de repatriëringen aankondigde, aldus het staatspersagentschap Anadolu.