ISIS-zussen ondergebracht in gevangenissen van Brugge en Antwerpen: de ene wordt verzorgd, de andere ondervraagd

De twee Antwerpse ISIS-vrouwen die Turkije vrijdag naar België heeft teruggestuurd, zijn overgebracht naar de gevangenissen van Antwerpen en Brugge. Dat bevestigt Kathleen Van De Vijver, de woordvoerster van het gevangeniswezen, zaterdag. De directeurs van de instellingen beslissen in de loop van de dag over hun gevangenisregime.

De zussen Fatima Benmzouian en Rahma Benmzouian, afkomstig uit Borgerhout. zijn eerder in ons land tot vijf jaar cel veroordeeld voor deelname aan activiteiten van een terreurgroep. Bij hun aankomst vrijdagavond op Belgische bodem werden ze onmiddellijk opgepakt en naar de gevangenis overgebracht.

LEES OOK. Opgeleid om aanslag te plegen, getrouwd met prominente strijders en niks meer te verliezen: daarom zijn de teruggekeerde ISIS-vrouwen gevaarlijk

Omdat een van de vrouwen mogelijk verzorging nodig heeft, werd ze overgebracht naar de gevangenis van Brugge, waar naast een vrouwenafdeling ook een medisch centrum is. De andere vrouw werd ondergebracht in de gevangenis van Antwerpen. Daar wordt ze momenteel ondervraagd, zo meldde haar advocaat op Radio 1.

“Frêle, uitgehongerde en kwetsbare vrouw”

Volgens meester Lahlali is Benmzouian na haar terugkeer “een zeer frêle, uitgehongerde en kwetsbare vrouw die zich in een depressieve toestand bevindt”, maar toonde ze zich wel opgelucht weer in België te zijn. “Ze heeft uitgebreide en mijns inziens waarheidsgetrouwe verklaringen afgelegd”, stelt hij. “Ik kan ook zeggen dat het verhaal over haar dat in de media wordt weergegeven volkomen onjuist is.”

Fatima B. zou “jaren geleden” al de ISIS-bolwerken ontvlucht zijn en de ideeën van IS niet langer ondersteunen, maar zou in de kampen in Noord-Syrië geconfronteerd zijn geweest met Syrische ISIS-vrouwen die er manu militari de ISIS-ideologie handhaven. “Ik stel me dan ook de vraag waarom België weigert om de vele pleidooien voor begeleide terugkeer te volgen”, stelt haar advocaat. “Die plaatsen zijn echte radicaliseringskampen.”

Lahlali noemt Fatima B. verder “een duidelijk slachtoffer van gruwelijke mishandelingen”. Hij wil dat ook laten vaststellen door een gerechtsarts, want de sporen zouden nog op haar lichaam te zien zijn. De advocaat zal later verder overleggen met zijn cliënte over het al dan niet verzet aantekenen tegen haar veroordeling. “Er komt nu nog te veel tegelijkertijd op haar af”, stelt hij. “Het verhoor door de politie is wel erg hoffelijk en correct verlopen.”

Directeurs van gevangenissen moeten beslissing treffen

In de loop van de dag beslissen de directeurs van beide instellingen over het regime dat ze zullen opleggen aan de ISIS-vrouwen. “Dat verloopt via het gewoonlijke draaiboek, waarbij de directeur in principe binnen de 24 uur een ontmoeting heeft met de gedetineerde en beslist over het regime”, zegt Van De Vijver.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen