© BELGA/AFP

Ex-procureur Michel Bourlet over Dutroux-onderzoek : “Er had meer ingezeten”

Michel Bourlet, voormalig procureur des Konings van Neufchâteau, hamert nog altijd op het falende onderzoek naar de criminele activiteiten van de bende-Dutroux. Jean Lambrecks, vader van de vermoorde Eefje, treedt dit standpunt voor de volle honderd procent bij.

nv

© Marc Herremans - Corelio

De oud-procureur heeft het over het ‘dossier bis’. In een gesprek met de Waalse krant ‘Le Soir’ hekelt hij het feit dat 28 concrete DNA-sporen die in de geheime kelder van Dutroux in Marcinelle werden aangetroffen, niet werden vergeleken met het DNA van personen die in het onderzoek heel prominent in beeld kwamen. Volgens Bourlet had er dan ook “meer in het onderzoek gezeten” als de piste rond de uitbater van het vroegere Blankenbergse hotel ‘Brazil’ was onderzocht. Er wezen namelijk een hele hoop verdenkingen in de richting van uitbater Marcel Marchal en zijn boezemvriend Nicollo Mazzara.

Jean Lambrecks: “Die piste schuiven wij al jaren naar voor en staat blijkbaar ook nog altijd bovenaan de lijst van procureur Bourlet. Dat het dossier na zijn pensioen zonder gevolg werd geklasseerd, geeft hem geen “gerust geweten”.

Bordeelhouder Marcel Marchal baatte in Blankenberge, samen met zijn Braziliaanse vrouw Hotel Brazil uit. Na de arrestatie van Dutroux werd in zijn huis een briefje gevonden met daarop een telefoonnummer. Onderzoek wees uit dat het ging om het nummer van Marchal. Zijn altijd aanwezige boezemvriend was Nicolo Mazzara. De twee hadden elkaar leren kennen toen ze hun legerdienst deden in het Duitse Siegen. Mazzara was ook een vriend, handlanger en buur van Dutroux.

Ondanks de ijzersterke aanwijzingen vond onderzoeksrechter Jacques Langlois het nooit nodig om de Blankenbergse bordeelhouder te storen.

Jean Lambrecks: “Nochtans waren An Eefje door meerdere getuigen gezien toen ze de avond van hun verdwijning in de richting van het Hotel Brazil wandelden. De buur van het bordeel heeft ze zelfs buiten voor de deur van het etablissement gezien, in gesprek met enkele mannen.”

Het feit dat onderzoeksrechter Langlois weigerde om verder onderzoek te voeren naar het Blankenbergse bordeel, is volgens vader Lambrecks des te schrijnender omdat de speurders op 25 augustus 1995, twee dagen na de verdwijning van An en Eefje, Dutroux in het vizier hadden. De speurders stipten ook aan dat hij nauwe banden onderhield met onder meer Nicolo Mazzara die in de bewuste zomer van 1995 samen met zijn ex-vrouw in het Blankenbergse Hotel Brazil van Marcel Marchal vertoefde. Toch werden de DNA-sporen waarvan Bourlet melding maakt nooit vergeleken met die van Marcel Marchal of Nicolo Mazzara en moest Mazzara nooit aan een rechter of een volksjury uitleg geven over de activiteiten die hij samen met Dutroux ontplooide. Mazzara overleed in 2015 in een auto-ongeluk. Marcel Marchal verdween kort na 16 oktober 1996 met de noorderzon en waar hij vandaag vertoeft, is niet geweten. Zijn Braziliaanse vrouw woont vandaag in Duitsland, dat is zeker.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Lees meer