Huidverzorging is als koken: minder is soms meer

Hoe meer ingrediënten en hoe hoger hun concentratie, hoe sneller en beter het resultaat? Niet altijd. Huidverzorging is zoals koken: het is een kwestie van doseren, kennis van zaken en gezond verstand.

door Sofie Albrecht

Steeds meer mensen verdiepen zich in wat ze op hun huid smeren en screenen de ingrediëntenlijst om een product te beoordelen. Die lijst somt de gebruikte stoffen op in volgorde van concentratie. Maar geven hogere concentraties automatisch een beter product? Niet noodzakelijk. Vitamine A (retinol) en C bestaan immers in verschillende vormen, die elk hun eigen optimale concentratie hebben. Je moet al een halve chemicus zijn om dat te weten. Antioxidanten kunnen perfect werken in een kleine dosis. Liefst zelfs in synergie met verschillende soorten voor een optimale bescherming tegen vrije radicalen. Die vind je dus nooit allemaal bovenaan de lijst. En al helemaal niet als je weet dat een formule doorgaans uit 70 tot 90% water bestaat. Wat zegt dat dan over een ingrediënt dat op de vijfde plaats staat? De precieze concentratie wordt immers zelden vermeld.

“Hogere concentraties van bijvoorbeeld retinol kunnen de huid al snel irriteren”, waarschuwt Marion Nielsen, doctor in de farmacie en wetenschappelijk directeur bij Vichy. “Verschillende producten met een gelijkaardige werking combineren ook: je huid reinigen met een borstel, vervolgens scrubben en een exfoliërend serum (peeling) gebruiken is dubbelop. Dat zal de huidbarrière aantasten en de huid uitdrogen. Het is belangrijk om de gebruiksaanwijzing te volgen omdat die de omstandigheden aangeeft waarin het product is getest en zijn werkzaamheid heeft bewezen.”

Formule

Niet alleen de ingrediënten, maar ook de formule beïnvloedt het resultaat, weet Marion. “Die bepaalt in welke mate de ingrediënten geabsorbeerd worden. De werking van exfoliërende zuren is bijvoorbeeld afhankelijk van de pH-waarde van de formule. En een serumtextuur wordt sneller geabsorbeerd dan een olie.”

Werken producten met een lange ingrediëntenlijst beter dan korte formules? Niet noodzakelijk, volgens Marion. “Het maakt het vooral complexer. Minder ingrediënten verminderen het risico op irritaties, maar dat is niet voor elk product mogelijk. Het vraagt soms heel wat werk om bijvoorbeeld vitamine C stabiel te houden in een dagcrème met een aangename textuur die voldoende comfort geeft, rimpels opvult en de teint laat stralen. Dat wordt moeilijk met slechts 10 ingrediënten.”

Wat is de ideale dosis?

Toner, serum en oogcrème: 1 erwt

Verzorgingscrème: 1 bosbes

Gelaatsreiniger: 1 hazelnoot

Shampoo: 1 bosbes voor kort haar, 2 voor lang haar

Conditioner: 1 kers voor kort haar, 2 voor lang haar

Zonnecrème: 1 theelepel voor het gelaat, 1 shotglas voor het lichaam

Sommige pompflacons geven automatisch de ideale hoeveelheid, zoals de Plant Gold verzorging van Clarins. Ook met de ampullen van Vichy’s Liftactiv Specialist Vitamine C kuur bestaat er geen risico op overdosering.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Lees meer