Jambon richt zich tot Michel en Reynders: ‘Catalaanse politieke gevangenen brengen derde kerst door in cel’

Vlaams minister-president Jan Jambon en zijn Catalaanse evenknie Quim Torra op 30 november 2019. © Belga

Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) kijkt naar de MR-excellenties in Europa om de ‘Europese waarden en normen’ te respecteren en hun ogen niet te sluiten voor de Catalaanse zaak.

Aan de vooravond van de Europese carrières van Charles Michel, de nieuwe ‘Europese president’ en Didier Reynders, de nieuwe Eurocommissaris van Justitie, heeft Vlaams minister-president Jambon een boodschap voor beide heren. Tijdens zijn officiële reis naar Catalonië richtte hij zich tot Michel en Reynders om hen te wijzen op de ‘Europese waarden en normen’, die volgens Jambon in de hele Europese Unie moeten gelden.

Jambon doelt specifiek op de Catalaanse leiders die in oktober werden veroordeeld voor hun betrokkenheid bij het Catalaanse onafhankelijkheidsreferendum van 2017. Zo zit de gewezen vicepresident Oriol Junqueras een celstraf van dertien jaar uit. Anderen, zoals ex-minister-president Carles Puigdemont, zijn de regio ontvlucht. Na het vonnis braken tal van protesten uit doorheen de autonome regio.

‘Het is niet normaal dat zij omwille van hun opinie voor de derde keer op rij Kerstmis in de cel moeten vieren’, zegt Jambon. De Vlaamse regeringsleider wil ook niet spreken van een interne Spaanse zaak, zoals de Europese Unie het Spaans-Catalaans conflict omschrijft. ‘In Europa delen we allemaal dezelfde normen en waarden.’

Concreet zouden Michel en Reynders de EU kunnen inschakelen als een soort bemiddelaar tussen Spanje en Catalonië, aldus de N-VA’er.

Dit zijn geen normale tijden voor Catalonië.

Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA)
Quim Torra en Jan Jambon op 30 november 2019.
Quim Torra en Jan Jambon op 30 november 2019.© Belga

Nieuwe EU-staten

Tegelijk lanceerde Jambon een gezamenlijke verklaring met Quim Torra, de huidige Catalaanse regeringsleider. Op een persconferentie in het Catalaanse regeringsgebouw in Barcelona riepen beide heren de EU op om een mechanisme in het leven te roepen dat ‘de integratie binnen de Unie van nieuwe, onafhankelijke staten die om democratische wijze ontstaan zijn, mogelijk maakt’. Die passage stond ook al in het Vlaams regeerakkoord.

Tijdens de persconferentie toonde Torra zich dankbaar voor de ‘solidariteit van het Vlaamse volk’ en voor de ‘manier waarop de Catalaanse bannelingen zijn ontvangen in Vlaanderen’.

‘Dit zijn geen normale tijden voor Catalonië’, zei Jambon nog. ‘Het geduld en het uithoudingsvermogen van de Catalanen worden op de proef gesteld.’ Daarom vroeg hij de Spaanse en Catalaanse regeringen om in dialoog te treden en de politieke discussies niet via rechtbanken te voeren. De N-VA’er voelt zich daarbij geruggesteund door een resolutie van het Vlaams Parlement, die op 16 oktober werd goedgekeurd. Daarin wordt opgeroepen om ‘bij zowel de Spaanse als de Catalaanse regering aan te dringen op politieke dialoog en overleg’.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content