Direct naar artikelinhoud
Aanslag LondenUpdate

‘Aanslagpleger Londen wilde deradicaliseren’

‘Aanslagpleger Londen wilde deradicaliseren’
Beeld AP

De aanslagpleger die twee mensen doodde in het centrum van Londen, had in de gevangenis tevergeefs om hulp gevraagd bij het deradicaliseren. Usman Khan erkende volgens zijn advocaat dat zijn ideologie ‘fout’ was. Ondertussen raakte bekend dat IS de verantwoordelijkheid voor de aanslag heeft opgeëist.

, en

Raadsman Vajahat Sharif zegt volgens de BBC dat het niet lukte om specialistische hulp bij het deradicaliseren te regelen terwijl zijn cliënt nog vastzat. Hij noemt dat een gemiste kans. “Want als iemand vastzit, terugkijkt op zijn criminele gedrag en inziet dat dat fout was, dan is dat het ideale moment om zijn denkwijzen bij te sturen.”

Lees ook:

‘Ik trapte op zijn hoofd opdat hij zijn mes zou lossen’: zo overmeesterden voorbijgangers de terrorist in Londen

Khan behoorde tot een groep moslimextremisten die in 2012 werden veroordeeld tot jarenlange gevangenisstraffen. Ze hadden schuld bekend aan het voorbereiden van terreurdaden. Volgens de autoriteiten hadden ze onder meer gesproken over het voorbereiden van een bomaanslag op de beurs in Londen en het opzetten van een trainingskamp voor jihadisten.

Khan kwam vorig jaar voorwaardelijk vrij. Het is nog onduidelijk wat hem deed besluiten vrijdag om zich heen te steken terwijl hij een nepbomvest droeg. De politie schoot hem uiteindelijk dood. De verantwoordelijkheid voor de terroristische steekpartij is opgeëist door terreurorganisatie IS, maar die kwam niet met bewijs. De aanval was volgens Amaq een antwoord op de oproep om burgers aan te vallen van landen die een coalitie vormen in de strijd tegen IS.

Video wordt geladen...