"Recidivisten vroeger vrij? Daarover moeten we nog een hartig woordje praten"

Minister van Justitie Koen Geens (CD&V) heeft afgelopen week zijn plannen voorgesteld om justitie grondig te moderniseren. Een opvallend voorstel is dat recidivisten voortaan niet meer twee derde van hun straf zouden moeten uitzittten, maar slechts de helft. "Daarover zal toch nog een hartig woordje gepraat moeten worden", zegt Carina Van Cauter van coalitiepartij Open VLD in "De zevende dag".

Wie in de cel zit, komt na de helft van de straf vrij, zo staat het in de ontwerptekst van de justitieminister. Ook recidivisten, mensen die opnieuw een misdrijf plegen nadat ze al veroordeeld waren, moeten niet meer minstens twee derde van hun straf uitzitten, maar slechts de helft.

Met zijn plan streeft de minister naar efficiëntie, zegt zijn partijgenoot Raf Terwingen (CD&V) in "De zevende dag"."Hij wil proberen om recidivisten op een betere manier vrij te laten, onder bepaalde voorwaarden. Juist door die voorwaarden op te leggen, en begeleiding te voorzien, vermindert het risico op recidivisme."

Minister Geens haalt zijn inspiratie uit Nederland. "In Nederland heeft het systeem gewerkt", zegt Terwingen. "Daar staan er ondertussen zelfs gevangenissen leeg, die te huur worden aangeboden aan buurlanden. De minister wil ervoor zorgen dat er in de gevangenissen meer plaats komt, zodat men er kan werken met gevangenen en ze beter kan begeleiden."

Van Cauter: "Niet akkoord"

Voor Open VLD gaat het voorstel van Geens te ver. "De straf herleiden tot de helft, daar kunnen we echt niet mee akkoord gaan", zegt Carina Van Cauter. "Recidive voorkomen doe je niet door een risico te creëren voor de maatschappij. Als we die mensen willen begeleiden, moeten we dat doen vanaf dag 1, en er niet mee wachten tot iemand het einde van zijn straf nadert.

"We hebben met minister Geens een goede samenwerking binnen de commissie Justitie, maar op dit punt zullen we zeker nog een hartig woordje praten." 

 

Meest gelezen