Direct naar artikelinhoud
NamenUpdate

Illegale raveparty in Naams dorpje nog altijd niet voorbij

Op dezelfde site was er op oudejaarsavond 2014 al een illegale rave.Beeld Screenshot YouTube

Ongeveer 3.000 feestgangers zijn gisteravond afgezakt naar een illegale rave in het Waalse dorpje Yvoir, in de provincie Namen. De initiatiefnemers hadden hun klank- en lichtinstallaties opgesteld aan een loods nabij de bronnen van Spontin. De politie patrouilleerde regelmatig, maar liet begaan tot vanochtend. Inmiddels is de illegale rave nog altijd niet helemaal voorbij. 

en

Het plaatselijke politiekorps kon weinig beginnen tegen de massaal opgedaagde ravers. De agenten spraken met de organisatoren af om het feest vanochtend om 8 uur stop te zetten. Een honderdtal hardnekkige feestgangers is vanmiddag echter nog steeds aanwezig.

Het feestgedruis begon in de nacht van vrijdag op zaterdag en lokte heel wat volk uit ons land, Frankrijk en Nederland. Op het hoogtepunt, afgelopen nacht, waren er volgens de burgemeester van het Naamse dorpje Yvoir ongeveer 3.000 mensen ter plaatse. Op dit moment zouden er nog een honderdtal mensen aanwezig zijn, maar de muziek is intussen wel stopgezet. De burgemeester heeft de hardnekkigste feestgangers nog even de tijd “weer tot hun normale toestand te komen” alvorens ze hun weg naar huis aanvatten.

Politie

De politie besliste zaterdagavond om de illegale raveparty te gedogen, deels omdat er toen al zoveel mensen aanwezig waren dat een gedwongen evacuatie moeilijk zou worden. De autoriteiten spraken wel met de organisatoren af dat het feestgedruis zondagochtend om 8 uur moest stoppen. Die afspraak werd niet helemaal gevolgd, en om 10 uur kwam de politie tussenbeide. De site wordt momenteel schoongemaakt. Burgemeester en politie komen maandag controleren of dat goed gebeurd is, en gaan dan eventueel over tot vervolging van de organisatoren.

De politie had gisteravond nog geen klachten van omwonenden ontvangen, weet burgemeester Patrick Évrard. “Er is zeer weinig geluidshinder, omdat de site vrij geïsoleerd is.” Het is de tweede keer in vijf jaar dat op de site een illegale rave doorging.

“We doen niemand iets kwaad. We willen gewoon muziek”, zei een van de feestgangers aan de RTBF. “Daarna vertrekken we en laten we alles netjes achter.”

Oostende

Illegale raves op afgelegen plaatsen komen niet vaak voor. Op 2 november zette de politie in de voormiddag de muziek stil in een leegstaande loods in het Oostendse havengebied. De nog 50 aanwezigen hadden de hele nacht gefeest. Op oudejaarsavond 2011 zakten zo’n 500-tal feestvierders uit binnen- en buitenland af naar het afgelegen dorp Doel (Beveren) voor een illegaal technofeest. De politie kon weinig beginnen en gedoogde ook toen de fuif. Een stopzetting zou haast zeker hebben geleid tot een escalatie met mogelijke onlusten en vandalisme, oordeelde de korpschef toen.