Direct naar artikelinhoud
Politiek

CD&V wil duo Magnette-De Wever aan het werk

Bart De Wever en Paul Magnette schudden elkaar de hand.Beeld REUTERS

CD&V-minister en federaal onderhandelaar Koen Geens vindt het jammer dat de koning enkel PS-voorzitter Paul Magnette een informatie-opdracht gegeven heeft. Hij had liever gewild dat ook N-VA-voorzitter Bart De Wever op pad gestuurd werd, zo verklaarde hij zondagmiddag in het VTM Nieuws en eerder op RTL-TVI. Op de Franstalige commerciële zender spraken Eric Van Rompuy (CD&V) en Christian Leysen (Open Vld) zich in C’est pas tous les jours dimanche in dezelfde zin uit. Maar Leysen werd later door het partijhoofdkwartier teruggefloten.

en

Volgens Koen Geens zegt de PS te gemakkelijk dat de N-VA niet in de federale regering wil stappen. “Dat is niet zo”, aldus de CD&V-minister. Hij vindt dat men de N-VA ernstig moet nemen in het formatieproces. Bart De Wever als informateur zou een goede stap zijn, aldus Geens, die erkende dat hij dit al eerder had gewild. Voor Geens kunnen de voorzitters van de grootste partijen aan elke kant van de taalgrens best samen proberen een regering te vormen. Indien dan blijkt dat “de mayonaise niet pakt”, dan kunnen de andere partijen nog altijd naar een oplossing zoeken.

Grootste partij

Ook voor de twee CD&V-kandidaatvoorzitters is paars-geel nog niet van de baan. Zowel Sammy Mahdi als Joachim Coens vinden dat de N-VA aan zet moet komen. Voor Coens zitten er ook goede zaken in de nota van informateur Paul Magnette zoals de sociale cohesie, buurtwerking en het lokaal ondernemerschap. Een probleem is voor hem wel de budgettaire analyse: “Hoe gaan we dat allemaal betalen?” 

Madhi wees erop dat N-VA de grootste partij geworden is bij de laatste verkiezing. hij hoopte dan ook dat bij de volgende fase iemand van die partij wordt aangesteld om het heft in handen te nemen. “Ik hoop dat Bart De Wever in een volgende ronde op zoek kan gaan naar een coalitie”, zei hij. Voor Eric Van Rompuy moet “Bart De Wever naar het front gaan en zeggen wat hij echt wil”. 

‘Beter in ploeg’

Ook Christian Leysen vond dat men “beter in ploeg kan werken”. “Om een federale regering te vormen zijn verantwoordelijke mensen nodig”, voegde hij eraan toe. Open Vld noemde de uitspraken van haar Kamerlid echter voorbarig. “De opdracht van Paul Magnette loopt tot 9 december. We zullen op dat moment zien wat er daarna moet gebeuren”, luidde de reactie vanuit de Melsenstraat, het hoofdkwartier van Open Vld. 

Koen Geens kwam op VTM ook terug op de uitspraken van N-VA’er Theo Francken op een meeting van het Nederlandse rechts-populistische Forum voor Democratie. Daar herhaalde hij zijn tegenstand tegen het Marrakesh-pact en riep hij op om dat niet toe te passen. Voor de CD&V’er was “zowel de inhoud als de timing” van de toespraak “niet met wijsheid gekozen”. “Marrakesh was een moeilijk punt voor de regering en ik hoop dat het niet de reden wordt voor N-VA om niet tot de nieuwe federale regering toe te treden”, aldus Geens, die herhaalde dat Francken zich “onwijs” had uitgesproken, “zoals wel meer gebeurt”.

Voor Open Vld-minister Maggie De Block trekt Theo Francken, haar voorganger op Asiel en Migratie, met zijn uitspraken de rechtstaat in twijfel. “Hij gaat de onderhandelingen - over de vorming van een nieuwe federale regering, red. - zeker niet faciliteren”, zei ze op VTM Nieuws.

Wie zit in welke formule?

De paars-groene coalitie zou opgebouwd zijn rond drie politieke families: de socialisten (PS en sp.a), de liberalen (Open Vld en MR), en de groenen (Groen en Ecolo). CD&V kan dienen als bindmiddel.

Bij een paars-gele coalitie komt N-VA aan boord. Dan besturen liberalen (Open Vld en MR), socialisten (PS en sp.a) en N-VA. Mogelijk aangevuld met CD&V.